14 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

26.10.

22° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 16°

Srijeda

30.10.

22° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 14°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održana manifestacija "Dani etno kulture Ibiš Kujević"

Izvor: Bošnjačko vijeće

Kultura

Comments 0

Održana manifestacija "Dani etno kulture Ibiš Kujević"

Autor: Antena M

  • Viber

U saradnji Bošnjačkog vijeća i Opštine Petnjica, održana je druga manifestacija „Dani etno kulture Ibiš Kujević" koja ima za cilj da kulturom sjećanja i pamćenja podstiče nove pregaoce u slijeđenju misionara kulture kakav je bio Ibiš.

Suštinski i sadržajem bogat program ukazao je na značaj ukupnog djela Ibiša Kujevića, posebno sa etnomuzikološkog i koreografskog aspekta, ali je kroz akademske besjede ukazano i na mogućnosti transpozicije izvornog stvaralaštva u viši nivo savremene umjetnosti, saopštili su organizaori.

Manifestaciji u Petnjici su prisustvovali: potpredsjednik Skupštine Crne Gore Mirsad Nurković, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić, čelnici opština Petnijica i Rožaje, Samir Agović, Rahman Husović, Almir Avdić, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Srbiji Fuad Baćićanin savjetnik u Ministarstvu kulture CG, Ognjen Damjanović i drugi.

“Vrelo kulturne baštine Ibiša Kujevića treba da bude  trajni  izvor inspiracije i stvaranja novih vrijednosti sa autentičnim nijansama za nove vrijednosti, kazao je Mirsad Rastoder predsjednik Izvršnog odbora  Bošnjačkog vijeća pozdravljajući  goste i one koji su podržali manifestaciju.

On je podsjetio da su Dani etno kulture - "Ibiš Kujević" ustanovljeni odlukom Bošnjačkog vijeća krajem 2021, a prva manifestacija održana je u Rožajama 2022. Njen cilj je promocija folklorne umjetnosti, narodne radinosti, muzičkih i dramskih ostvarenja, dokumentarnih filmova, likovne umjetnosti i savremenog stvaralaštva koje reanimira kulturno nasljeđe. Sve ono čime su se temeljito bavili Ibiš Kujević i njegovi saborci.

Predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović je naglasio da Bihorci sa posebnim pijetetom čuvaju uspomene na Ibiša i doprinos koji je dao kulturi kroz višegodišnju sardanju sa KUD-om Bihor i drugim organizacijama. Naša opština se prepoznaje po kulturnim događajima i brojnim prijateljima, umjetnicima koji učestvuju pa i u tome nam je uzor Ibišova širina i otvorenost za sve različitosti - kazao je Agović.

Ala-turko od izvornog do umjetničkog

Prve večeri ove manifestacije, program je započet insertom iz Dokumentarne reportaže TV CG, "Vrelo Ibra- vrelo života" koju su 2002. snimili Boro Raičević i reditelj Husein Bato Dukaj, a kroz svjedočenja i dokumente oslikava široku lepezu kulturne emancipacije i razvoja svijesti o važnosti kulturne tradicije.

Vrsni etnolog i koreograf Ibiš Kujević učestvovao je nagrađivan na svim prestižnim međunarodnim festivalima folklora, i bio uzor, jedan od učitelja i savjetnika drugim koreografima, podsjetili su u svojim izlaganjima, član Udruženja folklornih ansamabala Crne Gore (UFA) Lazar Božović iz Tivta i koreograf KUD-a Mladost Lazar Božovići iz Podgorice, na tribini pod naslovom "Umjetnost izvorne kreacije". Profesorica mr Melita Malezić je naglasila da su se etnomuzikološkim istraživanjima u Crnoj Gori, uglavnom bavili strani istraživači, a značajn dio sačuvan je zahvaljujući pojedincima koji su svojim brižnim odnosom sačuvali i popularisali dio dragocjene muzičke baštine. Među njima je naš uvaženi etnograf, etnokoreolog Ibiš Kujević, kazala je Malezić.

Govoreći o sandžačkom melosu i doprinosu Ibiša Kujevića negovom očuvanju, prof. dr Naka Nikšić je konstatovala da je Kujević kroz svoja istraživanja i ukupni rad posta nezaobilazna institucija kulturnog nasljeđa. Istoriske-društveno političke i kulturne prilike ovog područja rezultirale su prožimanjem iz kojeg je izrastala autentična, bogata i raznovrsna narodna muzička tradicija, koju smo dužni njegovati kroz školsko obrazovanje, stružna usavršavanja i stalna istraživanja, upozorila je Nikšić.

Kompozitor, profesor, mr Senad Gačević, autor kompozicije Ala- turko, zadivio je publiku komparacijom te izvorne pjesme u izvođenju Plavskih tamburaša i snimkom autorske kompozicije po motivima izvorne melodije u izvođenju Simfonijskog orkestra. Time je naglasio ne samo značaj očuvanja narodnog stvaralaštva nego i osposobljavanja darovitih pojedinaca da sa izvora tradicije grade nove umjetničke oblike za savremenu kulturu. Stalno na kvalitativno višem nivou.

Koncert folklora i Hasanaginica

Drugog dana manifestacije, pod naslovom "Kolo vodi bijela vila", održan je Koncert programski odabranih koreografija u izvođenju Kulturno umjetničkih društva i besjeda o Hasanaginici.

Povodom 250 godina od prvog objavljivanja čuvene balade, Hasanaginica, prof dr Nadija Rebronja je podsjetila na značaj ovog djela u kontekstu prepoznavanja Bošnjaka u savremenoj evropi i svietu. Epika Avda Međedovića i Hasanaginica se odavno izučavaju na svjetski poznatim univerzitetima i to je činjenica na koju možemo biti ponosni pred svim narodima i autoritetima, kazala je Rebronja.

Kulturno umjetnička društva: "Tekstilac" iz Bijelog Polja, "Vrelo Ibra" iz Rožaja i "Bihor" iz Petnjice, kroz koreografije Ibiša Kujevića i drugih koreografa, prikazali su izuzetnu raskoš u svim elementima folklornog umijeća i posvećemosti očuvanju izvornih vrijednosti kulturne baštine. Kako su u svojim obraćanjima istakli predstavnici Društava Milko Kovačević, Mehmed Kujević i Sinan Tiganj, širom Crne Gore Ibiš je zadužio folkloraše da kvalitetom brane i uzdižu narodno stvaralaštvu i njeguju različitosti sa punim poštovanjem sopstvenog i drugih identiteta, što je moto i ove manifestacije.

Program je realizovan u sali JU Centar za kulturu Petnjica u organizaciji Bošnjačkog vijeća i pomenute ustanove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR