17 °

max 22 ° / min 14 °

Srijeda

23.10.

22° / 14°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska organizuje predavanje predsjednika Slovenske matice dr Aleša Gabriča

Izvor: Mladinska knjiga

Kultura

Comments 0

Matica crnogorska organizuje predavanje predsjednika Slovenske matice dr Aleša Gabriča

Autor: Antena M

  • Viber

Predavanje pod nazivom „Uloga Slovenske matice u prelomnim godinama 20. vijeka“ dr Aleša Gabriča, predsjednika Slovenske matice, biće održano u četvrtak 24. oktobra u 18 sati u prostorijama Matice crnogorske u Podgorici.

Slovenska matica (SM) ima tradiciju dugu 160 godina neprekidnog kulturnog i naučnog rada, što je rijetkost za takve organizacije čak i u evropskim okvirima. Osnovana je 1864. na inicijativu mariborskih „domoljuba“ dobrovoljnim prilozima obrazovanih ljudi, trgovaca i preduzetnika s ciljem štampanja zahtjevnijih djela iz raznih područja na slovenskom jeziku, podizanja nivoa obrazovanja i znanja, stvaranja slovenskog jezika, vokabulara za razne struke itd.

Danas je Slovenska matica naučna i kulturna ustanova koja organizuje naučne skupove o raznim pitanjima slovenske kulture i društva te o njegovoj budućnosti. Ujedno je to izdavačka kuća koja objavljuje kvalitetna izvorna djela i prijevode humanističkih, društvenih, prirodnih nauka, medicine i tehnike.

Predavanje dr Gabriča rezultat je uspješne saradnje dvije institucije.

Gabrič je doktorirao istoriju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Od 1987. zapošljen je u Institutu za noviju istoriju, gdje proučava odnos predstavnika državne i političke vlasti prema predstavnicima kulture i obrazovanja nakon Drugog svjetskog rata. Napisao je nekoliko monografija i koautor je značajnog Slovenskog istorijskog atlasa (Slovenski zgodovinski atlas, 2011). Takođe je koautor udžbenika istorije za osnovne i srednje škole. Od 2001–2004. bio je urednik Kronike – novina za slovensku lokalnu istoriju, a nakon toga urednik Zavodove zbirke Razpoznavanja/Recognitiones, te profesor istorije slovenačke kulture na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani. Aktivan je član Saveza istorijskih društava Slovenije, Društva za slovenistiku i Slovenske matice. Na čelo Slovenske matice došao 2018. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR