18 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Perjaničkom domu održana promocija monografije Šejle Kamerić

Izvor: MSUCG

Kultura

Comments 0

U Perjaničkom domu održana promocija monografije Šejle Kamerić

Autor: Antena M

  • Viber

Sinoć je u Perjaničkom domu održana promocija monografije “Mother is a Bitch" renomirane umjetnice Šejle Kamerić, uz razgovor sa kustoskinjom Milicom Bezmarević.

Monografija objedinjuje tekstove i slike koji reflektuju višeslojnu umjetničku praksu Kamerić, naglašavajući njene autoportrete i radove na tekstilu.

“Mother is a Bitch” dotiče se ključnih tema iz života i rada Kamerić, uključujući iskustva raseljenosti, diskriminacije i rodnih uloga, koje umjetnica istražuje kroz prizmu ličnih sjećanja i snova. Kroz isprepletanje prošlosti i sadašnjosti, njeni radovi osvjetljavaju univerzalne teme roda, migracija, rada i brige. 

Kustoskinja Milica Bezmarević naglasila je da “Mother is a Bitch" nije samo zbirka slika i tekstova, već dublji uvid u umjetnički proces Kamerić.

"Monografija, na neki način, predstavlja oblik autoportreta Šejle Kamerić. Tekstovi različitih autora sagledavaju njeno stvaralaštvo kroz prizmu teoretičara i istoričara umjetnosti, pružajući dodatnu dimenziju njenim radovima," dodala je Bezmarević.

Poseban akcenat je stavljen na rad “Bosnian Girl", koji je obilježio jedan period u Šejlinom ranom stvaralaštvu. Umjetnica je, međutim, istakla da je važnost ovog rada bila samo početak.  

 "Iako je 'Bosnian Girl' bila prepoznatljiva tačka u mom radu, nikada nisam željela da ostanem zarobljena u toj jednoj priči. Svaki moj rad nosi novu dimenziju, novi izazov, i otvara prostor za istraživanje dubljih tema." 

Kamerić je takođe istakla da njena umjetnička praksa nije ograničena jednim medijem.

“Uvijek tražim nove načine da komuniciram kroz umjetnost. Serija radova “Hooked” omogućila mi je da istražim drugačiji pristup i iskoristim tekstil kao snažan medij za izražavanje tema koje su mi bliske."

 Monografiju je izdala prestižna njemačka izdavačka kuća Distanz, a MSUCG je jedan od partnera na ovom značajnom projektu.

Bezmarević je istakla značaj ovog izdanja kao primjera interdisciplinarnog dijaloga između umjetnosti i teorije, te otvaranja novih perspektiva u razumijevanju savremene umjetničke prakse.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR