16 °

max 21 ° / min 16 °

Subota

26.10.

21° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 16°

Srijeda

30.10.

22° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 14°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CNP: Novembar u znaku Dana pozorišta, premijere i gostovanja

Izvor: Foto: Duško Miljanić

Kultura

Comments 0

CNP: Novembar u znaku Dana pozorišta, premijere i gostovanja

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko narodno pozorište pripremilo je bogat i referentan novembarski repertoar koji će obilježiti premijera predstave “Naličje” Borisa Liješevića. Osim proslave 1. novembra – Dana Crnogorskog narodnog pozorišta, izvođenja brojnih predstava iz sopstvene produkcije na matičnim scenama, gostovanjima i festivalima, uključujući obnovu predstave “Smrt i djevojka” Gorana Bulajića, repertoar će karakterisati izvedba muzičko-scenskog djela u čast Đakoma Pučinija, kao i podgorička premijera filma “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića.

Dan pozorišta

Povodom 1. novembra - Dana Crnogorskog narodnog pozorišta, u podne će tradicionalno biti uručene godišnje nagrade i priznanja članovima kolektiva i saradnicima nacionalnog teatra za izuzetne umjetničke rezultate, kao i izuzetne rezultate i zasluge u svim segmentima poslovanja. Istog dana u 20 sati na Velikoj sceni izvođenjem muzičko-scenskog djela “L’altro Giacomo - Čovjek i Umjetnik”, reditelja Renata Raima, nacionalni teatar će se uključiti u obilježavanje 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, jednog od najvećih kompozitora opere u istoriji čovječanstva. Navedeni događaj realizuje se u saradnji s Ambasadom Republike Italije u Crnoj Gori, Italijanskim institutom za kulturu, kao i Nacionalnim Komitetom Italije “Puccini 100”.

Prva premijera u 71. sezoni

Predstava “Naličje”, autorski projekat reditelja Borisa Liješevića, premijerno će biti izvedena 6. novembra na Velikoj sceni sa početkom u 20 sati. Dramaturzi predstave su Stela Mišković i Stefan Bošković, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenografkinja Andreja Rondović, kompozitorka Nina Perović, asistentkinja reditelja Nataša Milićević, asistentkinja scenografije Jelena Ivančević, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, a izvršni producent Danilo Milatović.

U predstavi igraju: Jadranka Mamić, Danilo Čelebić, Zoran Vujović, Ana Vujošević, Nada Vukčević, Gorana Dragašević, Tihana Ćulafić, Jelena Minić, Jelena Nenezić, Žana Gardašević Bulatović, Kristina Obradović, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Julija Milačić Petrović Njegoš, Radmila Božović, Jovan Dabović, Lazar Đurđević, Jovana Brnović i Anđela Marunović. Predstava je na repertoaru 7. i 29. novembra u istom terminu.

Festivali, gostovanja i Njegošev dan

Predstava “Ibzen mašina” iz naše najnovije produkcije, prema djelima Henrika Ibzena u režiji Ane Vukotić, biće izvedena u okviru takmičarske selekcije 29. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” u Užicu 3. novembra u 19 i 30 sati.

U petak, 8. novembra Crnogorsko narodno pozorište gostuje na 20. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću s predstavom “Ja sam ona koja nisam”, koju je prema jednočinkama savremenog hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića režirao Vito Taufer.

Povodom 13. novembra – Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture, u nacionalnom teatru će 12. novembra u 12 sati biti održano predavanje pod nazivom „Petrovići Njegoši i razvoj pozorišta u Crnoj Gori – legitimacija do danas“. Ulogu dinastije Petrović Njegoš u razvoju dramske umjetnosti u Crnoj Gori sagledavamo kroz stvaralačke persone vladike Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića, čije djelo predstavlja značajnu crnogorsku dramsku baštinu, ujedno potvrđenu državnom institucionalizacijom i profesionalizacijom pozorišne umjetnosti u Crnoj Gori koja se događa krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Istog dana (12. novembar), Crnogorsko narodno pozorište gostovaće u Kulturom centru „Nikola Đurković“ u Kotoru s predstavom „Proces“, koju je prema tekstu Franca Kafke režirala Dušanka Belada.

Predstave na matičnim scenama i filmska premijera

Tokom novembra biće obnovljena predstava “Smrt i djevojka” Ariela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića, koju će publika nakon više od dvije godine ponovo moći da pogleda u petak 15. i ponedjeljak 18. novembra na Sceni Studio sa početkom u 20 sati. Na novembarskom repertoaru su i predstave “Šćeri moja” Maje Todorović u adaptaciji i režiji Ane Vukotić, dok od iste rediteljke publika može pogledati i predstavu “Ibzen mašina” koja je nastala prema Ibzenovim „Stubovima društva“, „Hedi Gabler“, “Nori” i “Narodnom neprijatelju”. Biće izvedene i sljedeće predstave: „Smrt i njeni hirovi“ prema Žozeu Saramagu, u dramatizaciji i režiji Lidije Dedović, “671-Lov” prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, “Mali bračni zločini” autorski projekat glumaca Marije Đurić i Pavla Bogojevića, a prema tekstu Erika Emanuela Šmita, kao i “Ja sam ona koja nisam”, Mata Matišića u režiji Vita Taufera.

Podgorička premijera filma „Pontonovo srce“ reditelja Senada Šahmanovića u produkciji Radio Televizije Crne Gore biće održana u utorak, 26. novembra sa početkom u 20 sati na Velikoj sceni.

Pozorištem protiv vršnjačkog nasilja

Multimedijalni projekat „Pogledaj unutar sebe“ (12+), autorke Žane Gardašević Bulatović, biće izveden u četvrtak, 28. novembra sa početkom u 11 sati na Velikoj sceni, a bavi se vršnjačkim nasiljem i medijskom pismenošću. Kroz dokumentarističku dramu razotkrivaju se mehanizmi nasilja kod generacije starijeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, koji je, inače, najmanje zastupljen kada su u pitanju pozorišne i kulturne aktivnosti. Međusobna uvezanost odnosno uticaj medijske (ne)pismenosti i vršnjačkog nasilja ukazuje na potrebu za širim angažmanom u prevenciji i rješavanju ovog akutnog i aktuelnog problema kod djece i mladih. Igraju: Lara Dragović, Itana Dragojević / Mirjana Spajić i Aleksa Balević, dok produkciju projekta potpisuje NVO CEMOI.

Decembar

Na liniji unapređenja regionalne saradnje, Crnogorsko narodno pozorište decembarski repertoar započeće gostovanjem u Narodnom pozorištu Sarajevo s predstavom “Ibzen mašina”. Predstava će se igrati na Velikoj sceni 2. decembra u 19 i 30 časova.

Mjesec će biti u znaku premijere predstave “Gospoda Glembajevi”, koju po tekstu Miroslava Krleže režira Danilo Marunović. Uloge tumače Svetozar Cvetković, Kristina Obradović, Mišo Obradović, Una Lučić, Danilo Čelebić, Lazar Dragojević, Nikola Perišić i Stevan Vuković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR