16 °

max 21 ° / min 16 °

Subota

26.10.

21° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 16°

Srijeda

30.10.

22° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 14°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Verica Čuljković predstavlja spot za kompoziciju “Violinegro” (Sjenka identiteta)

Izvor: Standard

Kultura

Tag Video
Comments 0

Verica Čuljković predstavlja spot za kompoziciju “Violinegro” (Sjenka identiteta)

(VIDEO) “Violinegro” – priča o unutrašnjoj snazi i transformaciji žene zarobljene između tradicije i slobode

Izvor: Standard

Autor: Antena M

  • Viber

Poznata violinistkinja i producentkinja Verica Čuljković 25. oktobra premijerno je objavila spot za istoimenu kompoziciju Violinegro – djelo koje snažno evocira crnogorsku tradiciju, kulturu i identitet, a istovremeno otvara prostor za promišljanje o pitanjima rodne uloge i ličnog identiteta.

„Violinegro“ je umjetnički projekt inspirisan fenomenom „virdžine“ – žene koja preuzima ulogu muškarca u patrijarhalnim sredinama Crne Gore. Kroz muziku i vizualnu priču, Verica istražuje život ovih hrabrih žena, njihovu borbu, odricanja i samoću. Kroz snažan simbolizam, u spotu se prikazuje proces transformacije glavnog lika iz stroge muške uloge ka prihvatanju svoje prave, ženske prirode, što je metafora za oslobađanje identiteta i duhovni preporod.

„Za mene kao umjetnicu, važno je da kroz svoj rad istražujem i interpretiram teme koje dotiču naše nasljeđe, ali na način koji je aktuelan i blizak savremenom senzibilitetu,“ objašnjava Verica. „‘Violinegro’ nije samo hommage crnogorskoj kulturi, već i univerzalna priča o pronalasku sebe, balansiranju između društvenih normi i ličnih unutrašnjih želja. Kroz spoj tradicionalnih i modernih muzičkih elemenata, ovaj projekt donosi jedinstvenu emociju i atmosferu, a violinistički solo naglašava upravo tu intimnu borbu između očekivanog i istinskog ja.“

Verica Čuljković, kao vrhunska violinistkinja, ali i producentkinja, posvećena je tome da njena djela imaju dubok umjetnički i društveni značaj. Violinegro je još jedan korak u njenom naporu da poveže klasične muzičke forme sa savremenim pitanjima, te da kroz vizuelni i muzički izraz publici približi kompleksnost crnogorske kulturne baštine.

U stvaranju muzičke numere Verica je sarađivala sa kompozitorom i pijanistom Milošem Mihajlovićem, a direktor fotografije na muzičkom videu je Miodrag Mika Marković.

Premijera spota na Instagramu najavljuje novi način povezivanja publike s ovim važnim temama, koristeći digitalne platforme za širenje kulture i umjetnost.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR