16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preko 45.000 eura Glavnom gradu od Vlade Bugarske

Izvor: Foto: Pg Biro

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Preko 45.000 eura Glavnom gradu od Vlade Bugarske

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Bugarske i Glavnog grada potpisan je danas u Podgorici. 

„Danas smo ovdje sa našim prijateljima iz Ambasade Republike Bukgarske, kako bismo i zvanično pokrenuli realizaciju jednog važnog projekta za Glavni grad, a riječ je o projektu unapređenja kvaliteta sistema upravljanja otpadom na teritoriji Glavnog grada, za koji smo ovom prilikom dobili značajnu podršku iz razvojnog fonda Republike Bugarske. Ova podrška će nam mnogo značiti, budući da nam ona omogućava da sa jedne strane krenemo u novi ciklus postavljanja podzemnih kontejnera.

U  tom ciklusu, biće obuhvaćeno ukupno osam lokacija, tako da sa postojećih 12 kontejnera koliko ih imamo sada, smatram da stanje u infrastrukturi  u toj oblasti se bitno unaprjeđuje, odnodno, kvalitet usluga koji se pruža našim građanima, podižemo na viši nivo“, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčievom.

"Ovaj grant će nam pomoći da organizujemo i jednu edukativnu kampanju koja ima za cilj da podigne nivo svijesti kod naših sugrađana o značaju ovih tema, imajući u vidu da nema važnijeg pitanja naše generacije od pitanja zaštite životne sredine. Mi kao gradska uprava vrijedno radimo na tome da se stvore pretpostavke da se otpadom u Podgorici upravlja na način na koji se to čini u razvijenjim evropskim gradovima", kazao je on. 

Gradonačelnik je istakao zadovoljstvo jer je Glavni grad već podnio određeni broj aplikacija prema različitim međunarodnim strukturama i fondovima i podsjetio da Crna Gora ima mogućnost korišćenja izdašnih pretpristupnih EU fondova.

"Treba podsjetiti da smo mi za najznačajniji projekat u istoriji Glavnog grada - Sistema za prečišćavanje otpadnih voda dobili vrijednu podršku Evropske unije u iznosu od preko 10 miliona eura i da smo jednako izdašna sredstva povukli i dok smo realizovali projekat izgradnje Ženskog paviljona na Kakarickoj gori", istakao je Vuković i dodao da Glavni grad prepoznaje potencijal ove priče i da će u narednom periodu nastojati da ga iskoriste u najvećoj mjeri.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost kolegama iz gradskog preduzeća Čistoća koji svoj posao obavljaju vrlo savjesno i pozvao sve građane da im pomognu svojim odnosom prema ovoj temi i većim stepenom korišćenja infrastrukture koja se svakodnevno unapređuje i promjenom navika koje nijesu dobre ali su ukorijenjene.

"Još jednom želim da se zahvalim našim bugarskim partnerima, pogotovo ambasadorki koja izvanredno radi svoj posao, sa kojom imamo jako dobre odnose i nemam dilemu da ćemo ih u budućnosti dodatno unaprijediti", zaključio je on.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što je upravo Podgorica između više od 50 aplikanata izabrana za potpisivanje sporazuma i to sa ovim projektom i želim da izrazim nadu da će ovakvih projekata biti više u budućnosti.

Projektom će se poboljšati upravljanje otpadom, promovisati selektovanje otpada i poboljšanje uslova u upravljanju otpada u gradu. Međutim, ovo je samo instrument, a glavni cilj je da se poboljša kvalitet života građana Podgorice", istakla je ambasadorka Bugarske, čestitajući Crnoj Gori na opredjeljenju da postane ekološka država.

U tom smislu, ona je izrazila zadovoljstvo što je bila dio akcije sadnje stabala i pozvala sve strane goste da prilikom posjete Crnoj Gori prije zvaničnih sastanaka prvo posade bar po jedno drvo. Dodala je da bi joj bila čast i zadovoljstvo da organizuje posjetu gradske uprave Bugarskoj, kao i uzvratnu posjetu čelnika Sofije Podgorici.

Iz PG Biroa podsjećaju da se radi o potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru bugarskog Fonda za razvojnu saradnju Vlade Republike Bugarske za projekat u iznosu od 89.772 BGN / 45.899,69 EUR /.

Projekat je odabralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske, a odobrilo ga Vijeće ministara Republike Bugarske, nakon postupka odabira projekata preko Ambasade Republike Bugarske u Podgorici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR