Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Stevan Koprivica vršilac dužnosti direktora Gradskog pozorišta

| Postavio/la: Milena Aprcović

Stevan Koprivica vršilac dužnosti direktora Gradskog pozorišta Foto: Pg Biro

Pozorišni savjet Gradskog pozorišta na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti direktora ove teatarske kuće naimenovao dramskog pisca Stevana Koprivicu, saopšteno je iz PG Biroa. 

"Do izbora direktora, ugledni dramaturg, scenarista i profesor Koprivica, obavljaće ovu dužnost umjesto Nele Savković-Vukčević, koja je podnijela ostavku na ovu funkciju, zamijenivši je poslaničkom u državnom parlamentu", navedeno je u saopštenju. 

Stevan Koprivica rođen je 1959. u Kotoru.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Herceg Novom. Diplomirao je dramaturgiju 1983. na FDU u Beogradu, u klasi Ratka Đurovića i Slobodana Selenića. Po diplomiranju bio je urednik dramskog programa na RTV Titograd i zamjenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno umjetničkog programa TV Titograd.

Zatim je radio kao profesionalni dramski pisac i scenarista bez institicunialnog angažmana, potom kao dramaturg, pa direktor Malog pozorišta "Duško Radović" u Beogradu, u dva mandata. Nakon toga bio je dramaturg pozorišta "Boško Buha" u Beogradu. Od 2000. godine u zvanju docenta primljen je na FDU Beograd, gdje je sada redovni profesor, a  bio je i šef Katedre za dramaturgiju u tri mandata.

Predavao je na Katedri za dramaturgiju na FDU Cetinje. Bio je predsjednik Savjeta Beogradskog dramskog pozorišta u jednom mandatu, predsjednik Savjeta pozorišta "Boško Buha" u jednom mandatu i predsjednik Savjeta Crnogorskog narodnog pozorišta, takođe, u jednom mandatu.

Jedan je od osnivača Festivala pozorišta za djecu u Kotoru, gdje je bio višegodišnji umjetnički direktor. Bio je u osnivačkom timu Jugoslovenskog festivala filmske režije u Herceg Novom, kasnije Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, gdje je bio i višegodišnji predsjednik Savjeta.

Bio je direktor JUK Herceg fest u Herceg Novom gdje je podnio ostavku prije isteka punog mandata. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju dvije Sterijine – za dramatizaciju "Bašte slezove boje" i originalni dramski tekst "Bokeški d mol"; te nagrade Festivala pozorišta za djecu u Kotoru za tekst "Novela od ljubavi" Gradskog pozorišta iz Podgorice, gdje je osvojio i nagradu publike za najbolju predstavu "Modro blago" (po motivima romana Dušana Kostića) takođe Gradskog pozorišta iz Podgorice…

Autor je više od trideset izvedenih pozorišnih komada, nekoliko TV serija i scenarija za dugometražne igrane filmove.

Ostavi komentar

0/300