16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte fotografije: Evo dokle su stigli radovi na Jugozapadnoj obilaznici

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Pogledajte fotografije: Evo dokle su stigli radovi na Jugozapadnoj obilaznici

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je Jugozapadnu obilaznicu. 

Veoma uspješna i plodotvorna decenijska saradnja Glavnog grada i IFC-a kroz realizaciju najznačajnijih infrastrukturnih projekata najbolja je preporuka za unapređenje buduće saradnje i nove zajedničke investicije koje će doprinijeti daljem razvoju Podgorice, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika dr Ivana Vukovića, sa saradnicima, predstavnika IFC-a i ERSTE banke koji borave u posjeti Glavnom gradu.

Gradonačelnik Vuković je izrazio zadovoljstvo što se partnerstvo Glavnog grada i IFC-a nastavlja jednako uspješno kao i u prethodnom periodu i uputio zahvalnost partnerima na podršci razvojnim projektima u Podgorici, uz čiju finansijsku pomoć se trenutno realizije izgradnja Jugozapadne obilaznice – najznačajnijeg projekta u oblasti putne infrastrukture vrijednog 15 miliona eura.

„Svakim novim projektom raste povjerenje IFC-a u rukovodstvo Glavnog grada, a mi smo na najbolji način opravdali vaše povjerenje, a takav slučaj je i sa projektom izgradnje Jugozapadne obilaznice i smatram da je ovaj posao najbolja preporuka za realizaciju budućih projekata i temelj za unapređenje buduće saradnje“, naglasio je gradonačelnik Vuković.

On je saopštio da radovi na sve tri faze tog projekta teku i ispred plana i  da  će saobraćajnica koja se nalazi sa obje strane Morače biti završena do februara 2020. godine, a da za radove na mostu započete polovinom avgusta teče rok od 450 dana pri čemu postoji realna šansa da izvođač i taj posao završi ranije.

Poručio je da se već radi na projektnoj dokumentaciji za Zapadnu obilaznicu, te da se nada da će do prve polovine 2020. imati gotov projekat.

"Ako sve bude kako treba mi ćemo imati modernu bulevarsku saobraćajnicu od Danilovgrada do Skadarskog jezera u naredne tri godine", poručio je Vuković.

Na pitanje hoće li budžet grada biti oštećen za 2.5 miliona eura jer se, kako tvrdi PzP, za vrijednost jednog mosta moglo izgraditi dva gredna poput mostova koji se grade na autoputu , Vuković je kazao da interesi Glavnog grada nijesu ugroženi.

"Sve ide po planu čak i ispred plana, tako što se tiče Glavnog grada to je najvažnije i sve tenderske procedure su sprovedene transparentno u skladu sa yakonima države. Mi smo ovaj projekat dobili po znatno nižoj cijeni od onoga što je bila projektantska vrijednost ovog projekta.Što se interesa Glavnog grada tiče ne vidim da su ugroženi a neka nadležni državni organi rade svoj posao", poručio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je zadovoljstvo načinom i dinamikom izvođenja radova.

„Jugozapadna obilaznica predstavlja jedan od najvažnijih i najvrijednijih projekta koji se relizuje ne samo u Podgorici nego i u Crnoj Gori i koji svojim značajem prevazilazi lokalni karakter jer predstvalja vezu dva važna međunarodna koridora – magistralnog puta ka Petrovcu i magistralnog puta ka Cetinju. Vjerujem da ćemo  izgradnjom ove saobraćajnice riješiti veoma izazovne saobraćajne diionice i zagušenja  poput ulice Vojislavljevića, a takođe vjerujem da će izgradnja ove saobraćajnice podstaći i privredni razvoj okolnih naselja, ali je najvažnije što ona doprinosi ukupnom razvoju komunalne infrastrukture u Glavnom gradu  jer njenom izgradnjom buduće postojenje za prečišćavanje otpadnih voda dobija puni značaj i smisao“, istakao je Vešović i izrazio uvjerenje da će tokom sljedeće godine promovisati izgradnju Jugozapadne obilaznice i novog mosta na Morači.

On je naglasio  da je tokom javnog nadmetanja Glavni grad dobio  ubjedljivo povoljniju ponudu u odnosu na projektantske vrijednosti, ali i izvođača radova kompaniju Bemax koja ima ozbiljne reference i reputaciju  firme koja vrlo kvalitetno i na vrijeme izvodi radove.

Vešović je podsjetio da  se u trupu Jugozapadne obilaznice nalazi  tačka spajanja tri glavne cijevi koje sakupljaju fekalnu kanalizaciju sa teritorije cijele Podgorice. „Dakle jedna je u Donjogoričkom bulevaru, druga je u bulevaru ka Petrovcu i upravo kroz Jugozapadnu obilaznicu vežemo te dvije glavne cijevi, a treću ćemo dobiti izgradnjom primarnog kolektora kojim povezujemo  staro postrojenje sa novim kroz naselja Dajbabe i Dahna što podrazumijeva izgradnju još jednog mosta“, saopštio je zamjenik gradonačelnika. On je takođe podsjetio da je prošle nedjelje objavljen tender za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i najavio da će tokom ovog mjeseca  biti raspisan i tender za izgradnju primarnog kolektora i novog mosta na Morači čime započinje i fizička realizacija Postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Marko Sorže je nakon obilaska radova istakao da IFC sa Glavnim gradom  sarađuje deset godina i da snažno podržava investicije i razvojne projekte u Podgorici koji mijenjaju kvalitet života građana. “To su projekti koji imaju veliki uticaj na smanjenje saobraćaja u centru grada. Počeli smo 2010.godine, podržavajući Istočnu zaobilaznicu oko centra Podgorice i danas smo ovdje kako bismo se lično uvjerili i potvrdili napredak radova na Jugozapadnoj zaobilaznici”, saopštio je Sorže.

“Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku da se lično uvjerimo u napredak radova i na putu i na mostu, ali i što možemo svojim primjerom pokazati kako da se privuče veliki kapital za projekte koji imaju važan uticaj na grad i život građana“ zaključio je Sorže.

Direktor kompanije BEMAX  Veselin Kovačević je govoreći o završetku radova pojasnio da će dionice 1 i 3, koje su počele ranije, jer je za njih bila gotova projektna dokumentacija, biti završene u roku , dok je dionica 2 koncipirana u dvije faze projektovanja i izvođenja, a izvođači radova očekuju da će uz izuzetne napore i ovi radovi biti završeni u toku 2020.godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR