13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glavni grad: Auto-perionica u Bloku 9 po zakonu; Stanari: Ali ne i po mjeri ljudi!

Izvor: Foto: Antena M

Podgorica

Tag Gallery
Comments 2

Glavni grad: Auto-perionica u Bloku 9 po zakonu; Stanari: Ali ne i po mjeri ljudi!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada saopštio je da su prilikom davanja odobrenja za građenje auto-perionice u podgoričkom Bloku 9 poštovali propisane uslove. 

Podsjetimo, stanari u ulici Vlada Ćetkovića i Sima Barovića, ogorčeni su zbog izgradnje mega auto-perionice koja niče u njihovom, kako kažu, urednom, tihom i sigurnom porodičnom kvartu, dosad pošteđenom gužve i sadržaja koji bi taj spokoj remetili. Investitor i vlasnik "MM Gradnja Komerc" Vesko Mujović kazao je da je gradnja legalna i da je za auto-perionicu dobio dozvolu od Glavnog grada, te da je riječ o privremenom montažnom objektu, koji će poslije određenog perioda biti uklonjen.

Auto-perionica usred stambenog naselja! Stanari ogorčeni, investitor poručuje: Imam dozvolu, parcela je moja

Glavni grad pitali smo: jesu li izašli na teren i provjerili navode zabrinutih građana; po kom osnovu je izdata dozvola investitoru da baš na toj lokaciji gradi auto-perionicu; je li to u skladu sa DUP i drugim propisima; postoji li konkretan dokument o tome i mogu li nam ga dostaviti; gdje je oznaka ili tabla o radovima; kako je moguće da ulaz u buduću perionicu vodi preko trotoara, kojim koriste đaci škole "Radojica Perović", stanari ali i svi koji tom frekventnom ulicom prolaze do Tološke šume; te hoće li trotoar na tom mjestu biti srušen i šta će konkretno da urade u ovom slučaju?

Nijesmo dobili odgovore na sva pitanja koja smo postavili!

Uostalom prosudite sami. Odgovor Glavnog grada, koji potpisuje sekretar Marko Rakočević, prenosimo integralno: 

"Rješenjem br. 04-U1-364/19-1378 od 30. maja 2019. Sekretarijat za komunalne poslove je odobrio 'MM GRADNJA KOMERC' d.o.o. iz Berana lokaciju za postavljanje i izgradnju privremenog objekta montažnog karaktera – objekat za obavljanje privredne djelatnosti – samouslužna autoperionica na kat. parceli br. 1818/6, 1818/14, 1818/16, po listu nepokretnosti br. 3216 KO Tološi, površine 182.90m2.

Navedeno rješenje je donijeto shodno Odluci o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Planu postavljanja privremenih objekata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, kao i Planu o dopunama Plana postavljanja privremenih objekata na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

Navedenom Odlukom propisane su vrste privremenih objekata montažnog karaktera, uslovi i postupak za njihovo postavljanje i građenje na zemljištu u državnoj svojini, kao i na zemljištu u privatnoj svojini u naseljenim mjestima na teritoriji Glavnog grada.

Članom 9 navedene Odluke, propisano je da su privremeni objekti za obavljanje privredne djelatnosti tipski objekti montažno-demontažnog karaktera, izrađeni od industrijski proizvedenih metalnih ili drugih konstruktivnih elemenata (tehnički pregled vozila, auto perionice i sl.).

Privremeni objekti se postavljaju i grade na osnovu odobrenja za postavljanje i građenje.

Odobrenje izdaje organ uprave nadležan za komunalne poslove, odnosno lokalna uprava gradske opštine za objekte na njenom području. Odobrenje se izdaje u formi rješenja.

Napominjemo da je ovaj organ prilikom davanja odobrenja za postavljanje i građenje navedene vrste privremenog objekta ispoštovao uslove i postupak za njihovo postavljanje propisane gore navedenim aktima", navode iz Sekretarijata.

Na naše pitanje zašto na gradilištu perionice nema oznake ili table o radovima, odgovorili su da ovaj organ nije nadležan za davanje odobrenja za postavljanje navedene oznake ili table, kao da nije nadležan ni za kontrolu postavljanja navedenih oznaka ili tabli. 

Stanari obližnjih zgrada uveliko sa timom advokata spremaju se da u regularnoj proceduri pokušaju da spriječe devastaciju njihovog životnog prostora. No, nikako da konačno dobiju dokumentaciju koju traže od Glavnog grada.

Za Antenu M kažu da, po ocjeni advokata koje su konsultovali, striktno formalno, postoji zakonski osnov za izdavanje Rješenja o postavljanju auto-perionice. Za konačan pravni stav, naglašavaju, potrebno je da nadležni organi Glavnog grada pokažu potreban nivo transparentnosti procedure izdavanja Rješenja. Neki važni momenti, međutim, lako su uočljivi na "licu mjesta". Prvi - činjenica da je auto-perionica usred stambenog kvarta, a onda i brojni drugi: ulaz i izlaz preko trotoara; bezbjednost građana i saobraćaja; kablovi i prateća infrastruktura...  

Već sada su vidne posljedice gradnje perionice: kamioni nanose blato na kolovoz i trotoar, gužva i buka... kako reče jedan od stanara kuće kome je auto-perionica bukvalno uskočila u dvorište: "navikavajmo se polako na život u haosu".

Gradnja perionice, uprkos nezadovoljstvu građana, brzo napreduje. Niko iz gradske uprave još nije došao na gradilište da provjeri je li protest koji im je upućen puki hir stanara ili se, izgradnjom auto-perionice, reklo zbogom normalnom životu u tom dijelu Bloka 9?  

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

ja

jedino je bitno da se đe ne ogriješi o zakon, a sve je manje bitno. :)

kuč

Ovo ispada da zbog nečijeg osjećaja i mira ne treba ništa da se gradi ili mijenja i sve to iz dijela grada koji je naseljen krajem 80-ih i 90-ih . A što se tad nijeste pitali smetate li tim ljudima oko vas koji su imali isto mir i tišinu i bez vas . Ako je sve po propisima i zakonu pozdravljam .