Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dom zdravlja Podgorica obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Dom zdravlja Podgorica obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Podgorica i ove godine obilježio je 14. novembar - Svjetski dan dijabetesa.

Medicinski timovi Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Podgorica brojnim građanima su u šoping centru Delta siti mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i davali savjete o prevenciji i liječenju šećerne bolesti i značaju primjene zdravih stilova života u suzbijanju ove bolesti, te dijelili edukativni materijal.

Internista u Domu zdravlja Podgorica dr Vesna Braunović istakla je da u Crnoj Gori oko 50. hiljada odraslih građana ima dijabetes, te da je dijabetes najmasovnija hronična nezarazna bolest, što ukazuje na značaj prevencije obolijevanja.

„Svaki drugi građanin stariji od 65 godina u Crnoj Gori ima dijabetes. Prevalenca šećerne bolesti za Crnu Goru iznosi 12 odsto, što nas svrstava u sam evropski vrh. Takođe, svaka 11 novooboljela osoba od dijabetesa tipa dva ima razvijenu jednu ili više komplikacija šećerne bolesti, srčanih, vaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. Svaka treća novooboljela osoba od dijabetesa TIP 2 je gojazna i fizički neaktivna“, kazala je Braunović.

Ona je dodala da su fizička aktivnost i pravilna ishrana najvažniji u prevenciji dijabetesa.

Sve neophodne analize građani su tokom dana mogli obaviti i u Savjetovalištu za dijabetes, u sklopu zdravstvenog objekta Doma zdravlja Podgorica Nova Varoš.

Ostavi komentar

0/300