Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Lakušić: Netačno da je predloženi budžet najveći u istoriji Podgorice

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Lakušić: Netačno da je predloženi budžet najveći u istoriji Podgorice

Uprava grada najavila je javnu raspravu o Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada za 2020. kojim su planirana sredstva od 93,7 miliona eura, pritom saopštivši da je to ujedno i najveći bužet u istoriji Podgorice. To nije tačno i radi se o providnoj manipulaciji, saopštio je danas odbornik Zoran Lakušić.

Lakušić ukazuje da je najvećim planiranim budžetom Glavni grad raspolagao 2009. godine, kada je on iznosio 101.245.590 eura, sa kapitalnim budžetom u od 60.655.300 eura.

“Očigledno je da se politika DPS -a zasniva na manipulacijama i prevarama. Planirani bužet za 2020. godinu je politički motivisan i predstavlja nabudženi izborni bužet. Prati ga puno kontradiktornosti i očiglednog politikanstva. Najbolje to potvrđuje podatak da Glavni grad prikazuje da su u deficitu 19.101.000 eura sa kamatama po osnovu zaduženja, pri tom je primarni deficit 17.913.000 eura, što dovoljno govori da će budžet u samom planiranju biti u minusu od 19 milona eura”, navodi Lakušić.

Kako je dodao, razlozi povećanja primitaka u odnosu na 2019. godinu su što Glavni grad počinje sa realizacijom projekta “Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici” faza I, za koji su sredstva (21.172.000 eura) obezbijeđena shodno ugovoru o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava, zaključenog između Vlade-Ministarstvo finansija, Glavnog grada, Vodovoda i kanalizacije i Vlade-Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Ovaj podatak jasno pokazuje da bez kredita gradska vrhuška nije u stanju da obezbijedi stabilne finansije i da se svi najznačajniji kapitalni objekti poslednjih decenija u glavnom gradu rade iz kredita. Zato su neutemeljene izjave da je ukupan budžet za 2020. godinu realan i uravnotežen. Takođe, Glavni grad je prezadužen, sa tom praksom zaduživanja gradonačelnik Vuković nastavlja i u narednoj godini”, ocjenjuje Lakušić.

Budžet Podgorice za 2020. godinu po glavi stanovnika, tvrdi, je najsiromašniji u odnosu na budžete glavnih gradova država regiona.

“Planirani budžet predstavlja politički predizborni marketing, u susrtet izborima koji nas očekuju u 2020. godini. Nerealno je planiran zbog marketinških predizbornih političkih ciljeva partije na vlasti, čiiji je gradonačelnik Vuković samo puki izvršilac jedne nakaradne politike pogubne za građane Podgorice”, zaključuje Lakušić.

Ostavi komentar

0/300