7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakčević pisao Medenici i Vukoviću: Preduzeti hitne mjere

Podgorica

Comments 0

Rakčević pisao Medenici i Vukoviću: Preduzeti hitne mjere

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Zbog sve većeg zagađenja vazduha zdravlje stanovnika Podgorice je izuzetno ugroženo, poručuje predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Luka Rakčević. 

"Samo u posljednjih sedmicu, nivo štetnih PM10 čestica na mjernim stanicama u Glavnom gradu, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine prelazio je nivo čak od 510 µg/m3, šta predstavlja ogromno zagađenje i veliku opasnost po zdravlje građana.

U ovom trenutku, nivo PM10 čestica na mjernoj stanici u dijelu grada Preko Morače (Blok V) iznosi čitavih čitavih 175,5 µg/m3, dok je AQI (Air Quality Index) na čak 243, od dozvoljenih 100. Ta zagađenja su posebno izražena u večernjim časovima, kada se štetni polutanti zadržavaju u donjim slojevima", stoji u otvorenom pismu, koje je Rakčević danas uputio direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Nikoli Medenici i gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću.

Rakčević ističe da je uzroka za takvo aerozagađenje mnogo, a navodi i neke od njih.

"Nepostojanje funkcionalnog i održivog javnog prevoza, zbog čega skoro 50% građana Podgorice koristi sopstveni automobil kao primarno sredstvo prevoza – šta stvara velike saobraćajne gužve i zagađuje vazduh; betoniranje javnih površina, kidanje drveća i pretvaranje parkova u betonske stambene blokove; nekontrolisana eksploatacija šuma i nedovoljna kontrola velikih zagađivača; sagorijevanje čvrstih goriva za grijanje; meterološki uslovi koji pogoršavaju zagađenje u zimskom periodu; nedosljedna primjena Zakona o zaštiti vazduha i druge regulative", navodi Rakčević u otvorenom pismu.

On ističe da se u poboljšanje kvaliteta vazduha godinama ulažu "mizerna i nedovoljna finansijska sredstva, dok institucije rade malo ili gotovo ništa da takvo stanje promijene".

"Zbog toga ne treba da čudi visok broj respiratornih oboljenja i drugih bolesti, koje uzrokuje ili čiji je katalizator zagađen vazduh, a posebno kod osjetljivih grupa stanovništva. Podsjećam Vas da je zvanično istraživanje koje je sprovedeno prije četiri godine u Crnoj Gori pokazalo je da se oko 140 hospitalizacija i 250 prijevremenih smrti dogodi zbog zagađenog vazduha. Zato je sprovođenje odlučnih mjera protiv aerozagađenja od izuzetne važnosti za javno zdravlje i bezbjedan život građana Podgorice", rekao je Rakčević.

Zbog svega navedenog, on je u ime odborničkog kluba "Podgorička URA – Pravo na grad!" u Skupštini Glavnog grada, zatražio da se Medenica i Vuković u najkraćem roku obavijeste javnost o kvalitetu vazduha u Podgorici, te izdaju niz preporuka i mjera vezanih za bezbjedno funkcionisanje građana.

“Takođe, pozivam Vas da u što kraćem roku i bez odlaganja pokretene proces radikalnog poboljšanja javnog prevoza u Glavnom gradu, masovnog ozelenjavanja i pošumljavanja grada, zaustavljanja svih nasrtaja na zelene površine, parkove i javne površine, sa posebnim akcentom na brdo Goricu, Njegošev park, Kasarnu Morača, brdo Ljubović, NP Skadarsko jezero, Malo i Velje brdo i druge važne zelene predjele našeg grada.

Takođe, pozivam Vas da napravite oštar zaokret ka održivoj urbanoj mobilnosti i stvaranju uslova za zdrave vidove transporta, kao i da izvršite bolju kontrolu velikih zagađivača, pospješite prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i redovno izvještavate građane o stepenu zagađenja vazduha. Nadam se da ćete razumjeti značaj navedene situacije, koja prevazilazi sve političke i ideološke razlike, te postupiti u skladu sa Ustavom i Zakonom, kako bi zdravlje građana/ki Podgorice bilo u potpunosti zaštićeno", poručio je Rakčević u otvorenom pismu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR