11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
URA Podgorica: Od novih 29 imena ulica, svega jedna nazvana po ženi

Podgorica

Comments 0

URA Podgorica: Od novih 29 imena ulica, svega jedna nazvana po ženi

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Poražavajuća je činjenica da od čak 29 novih imena ulica i bulevara u našem gradu, koje je gradonačelnik Vuković predložio Skupštini, svega jedna ulica treba da nosi ime po znamenitoj ženi, poručeno je iz Građanskog pokreta URA. 

"U pitanju je nastavak izuzetno loše prakse, koju DPS decenijama sprovodi, a zbog koje – od preko 500 ulica i bulevara naše Podgorice, svega 21 nose ime po znamenitim ženama, od čega je ogromna većina pozicionirana na periferiji grada", kažu u podgoričkom odboru GP URA.

Oni dodaju da se "takva diskriminatorska praksa pod hitno mora mijenjati, jer je crnogorska istorija bogata značajnim ženskim figurama, koje itekako zaslužuju da budu pamćene".

"Imena ulica su sjajna prilika za afirmaciju lika i djela brojnih žena, koje su svojim zalaganjem i djelovanjem itekako zadužili naš grad. Zbog toga se ovakvoj lošoj praksi mora stati na kraj, kako naša djeca ne bi učila – da je “normalno“ favorizovati bilo koji pol. Takvu sliku moramo radikalno mijenjati, a činjenica da preko 500 ulica još uvijek nema svoj naziv – je idealna prilika za to. Potrebno je samo malo više svijesti i političke volje", naveli su u saopštenju. 

Podgorička URA ističe da se "pitanja diskriminacije žena moraju vratiti u sferu političke borbe, gdje i pripadaju", a da podršku takvoj borbi treba da pruže i sve one socijalne grupe koje takođe trpe diskriminaciju na svakom koraku. 

"Podaci da žene u Crnoj Gori zarađuju i do 30% manje, u odnosu na muškarce, ali i da posjeduju manje od jedne četvrtine nepokretnosti u odnosu na drugi pol, jedna su od brojnih manifestacija svakodnevne diskriminacije žena u okvirima naslijeđenog društvenog poretka – patrijarhata, pa je obaveza svih progresivnih društvenih činilaca i građana/ki, da se protiv takvih nejednakosti bore", zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR