15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zgradi Glavnog grada donirana bista Sule Radova

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Zgradi Glavnog grada donirana bista Sule Radova

Autor: Antena M

  • Viber

Danas je u zgradi Glavnog grada Podgorica izvršena svečana primopredaja biste Sule Radova, koja je pod pokroviteljstvom i u organizaciji “Fondacije Sula Radov” izrađena i kao donacija poklonjena Glavnom gradu i građanima Podgorice, piše u saopštenju  “Fondacije Sula Radov”.

"Svečanu primopredaju izvršio je predsjednik Fondacije prof. dr Miiomir Jovanović koji je gradonačelnici Podgorice prof. dr Oliveri Injac uručio odluku o poklonu", saopštili su.

Kako navode, svečanoj primopredaji prisustvovali su predsjednik Skupštine Fondacije prof. dr Branislav Radulović, direktini potomak Sule Radova Slobodan Bobo Radulović i članovi UO Fondacije Djuro Radulović i Veselin Bato Radulović.

Bista Kostadina - Sule Radova Radulovića, čiji je autor crnogorski vajar i slikar Slavenko Rakočević – Rakoč, finansirana je prilozima članova i prijatelja Fondacije.

"Na sastanku koji je održan poslije svečanog otkrivanja biste dogovoreno je da Glavni grad Podgorica, sa svoje strane, odredi trajnu lokaciju za postavljenje biste, a Fondacija, posredstvom donacije koju je obećao Milutin Jokić, planira da obezbijedi kamen za postament koji će biti izvađen i dopremljen iz Komana, postojbine Sule Radova", navode u saopštenju.

Kostadin Radov Radulović, u predanjima zapamćen kao Sula, rođen je u Komanima (oko) 1790. godine, i ostao je upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija, čije su presude bile „pravične, oštre i jezgrovito sročene, štiteći pravoga, a pogađajući krivoga“.

Zaključuju da po priznanju njegovih savremenika Sula Radov je bio jedan od najznačajnijih i najmudrijih Crnogoraca i Katunjana svog vremena, kapetan, senator i gvardijan, čije usmeno predanje i poruke i danas čine jedno od najznačajnijih zavještanja Katunjana i Crnogoraca. 

"Za života zavrijedio je oreol i simbol „narodnog mudraca“ i nedugo zatim postao prepoznat kao “crnogorski Sokrat” i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca", saopšteno je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR