23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mašković: Vodovod pljačka građane Podgorice, povećali cijene usluga bez saglasnosti Skupštine

Izvor: Antena M/Foto: Dragan Tomašević

Podgorica

Comments 1

Mašković: Vodovod pljačka građane Podgorice, povećali cijene usluga bez saglasnosti Skupštine

Autor: Antena M

  • Viber

- Na sjednici Odbora direktora DOO “Vodovod i kanalizacija” Podgorica donijeta je Odluka o cijenama pojedinih radova i usluga koje Društvo pruža korisnicima, fizičkim i pravnim licima, broj 01-078/24-13209/1 od 20.05.2024. godine. Navedenu odluku Odbor direktora je donio suprotno važećim propisima, a na štetu potrošača, odnosno građana Podgorice. Odluka sadrži brojne nepravilnosti kao što su demontaža i ponovna montaža vodomjera korisnika koji ne plaćaju utrošenu vodu i razne druge usluge i radove koje je vodovod dužan o svom trošku da obavlja, i to bez saglasnosti Skupštine Glavnog grada, kaže odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković. 

- Zbog loše finansijske situacije, koja čak dovodi u pitanje i otvaranje stečaja, a koja je nastala lošim rukovođenjem i organizacijom, upravni odbor pribjegava proizvoljnim donošenjem odluka na štetu građana.

U skladu sa članom 13 Zakona o komunalnim djelatnostima, komunalna usluga je isporuka vode za piće, prihvatanje komunalnih otpadnih voda u mrežu javne kanalizacije, crpljenje septičkih jama, prevoz, priprema za preradu, prerada i odlaganje ili drugi postupci zbrinjavanja komunalnog otpada i dr. Na osnovu člana 21 stav 3 navedenog Zakona, na koji se Odbor direktora Vodovoda pozvao prilikom proizvoljnog utvrđivanja cijena, propisano je da se ugovorom o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti utvrđuju cijene za pružanje komunalnih usluga, u skladu sa članom 54 ovog zakona.

Navedenim članom propisano je da cijenu komunalne usluge utvrđuje vršilac komunalne djelatnosti po prethodno pribavljenoj saglasnosti skupštine jedinice lokalne samouprave. Dalje, članom 54 stav 1 tačka 57 Statuta Glavnog grada propisano je da Skupština: “daje saglasnost na statut javnih službi, na statusne promjene, povećanje i smanjenje glavnice, na cijene komunalnih usluga, na plan razvoja i program rada i druge programske akte javnih službi” - navodi Mašković. 

Kaže da je zakonom zabranjeno vršiti “skidanje vodomjera po dugu” kako je to definisano proizvoljnom Odlukom Upravnog odbora.

- Skidanje vodomjera, odnosno potpuno ukidanje vode u 21. vijeku je uskraćivanje osnovnog ljudskog prava na resurs neophodan za život. Zakon je jasno propisao na koji način se može naplatiti dug za vodu i umjesto regularnog načina naplate dugova za utrošenu vodu, Upravni odbor Vodovoda zbog lošeg poslovanja i finansijske krize kažnjava građane uskraćivanjem osnovnih uslova za život.

Apelujem da, ubuduće Upravni odbor i menadžment Vodovoda, u slučaju dugovanja korisnika usluga javnog vodosnabdijevanja, postupa u skladu sa članom 35 stav 2 Zakona o komunalnim djelatnostima kojim je propisano da je vršilac komunalne djelatnosti, odnosno u ovom slučaju DOO “Vodovod i kanalizacija” Podgorica, u obavezi za vrijeme privremenog uskraćivanja isporuke, obezbijedi isporuku komunalnog proizvoda u visini jedne desetine količine utvrđene propisom - dodaje Mašković. 

On je pozvao Vodovod i da, kako kaže, prestane sa pljačkom građana Podgorice.

- A ukoliko se to ne desi u roku tri dana, odnosno ukoliko se ova odluka ne povuče, pokrenuću odgovarajuće postupke pred nadležnim organima.

Zbog ukupne situacije u Vodovodu, loše finansijske situacije, velikih gubitaka na mreži, loše naplate potraživanja, svakomjesečnog kašnjenja plata zaposlenima, donošenja proizvoljnih odluka, od gradonačelnice Glavnog grada tražio bih da ispita da li članovi navedenog Upravnog odbora i menadžment posjeduju potrebno znanje i stručne kvalifikacije s obzirom na to da svojim radom i odlukama nanose štetu Glavnom gradu, Vodovodu i građanima, međutim, očekujem da im gradonačelnica Injac pruži podršku u pohari džepova građana Podgorice, isto kao što je to činila nebrojeno puta u pogledu podrške nezakonitih odluka drugih organa i službi u okviru Glavnog grada - zaključuje Mašković. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zorica

Katastrofa da gora ne može sta rade oslobodioci