23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borovinić Bojović: Vraćamo pravo na neposredan izbor organa mjesnih zajednica na zboru građana

Podgorica

Comments 0

Borovinić Bojović: Vraćamo pravo na neposredan izbor organa mjesnih zajednica na zboru građana

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka o mjesnim zajednicama, čiji je nacrt od danas na javnoj raspravi, predstavljaće značajan iskorak u razvoju demokratije na mikro nivou, poručila je na konferenciji za novinare predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je ključna stvar u Nacrtu odluke vraćanje prava na neposredan izbor organa mjesnih zajednica kroz organizovanje zborova građana, bez bilo kakvih partijskih uticaja i interesa.

"Odlukom o mjesnim zajednicama iz 2021. godine, koja je sada na snazi, predviđeno je da organe mjesnih zajednica imenuje Skupština Glavnog grada. Pored toga što je to značilo oduzimanje građanima i građankama pravo na neposrednu demokratiju, koja ide od baze ka vrhu, a ne obratno, ispostavilo se da važeća odluka nije sprovodiva, odnosno da njene odredbe nisu uspjele da zažive. Mjesne zajednice bi u budućnosti trebalo da budu punktovi neposredne komunuikacije, odnosno razmjene informacija sa građanima u cilju efikasnijeg rješavanja njihovih problema i zadovoljavanja potreba”, poručila je Borovinić Bojović javnost da učestvuje u javnoj raspravi i da doprinos svojim predlozima i sugestijama.

Sekretarka za lokalnu samourpavu Slađana Anđušić saopštila je da je izradi odluke prethodila konsultacija građana putem ankete, napominjući da su njihove sugestije u velikoj mjeri inkorporirane kroz tekst odluke.

"Kada je javnost rada u pitanju, novina je isticanje sadržaja na veb stranici mjesne zajednice, saradnja sa medijima i lokalnim javnim emiterima", rekla je Anđušić.

Član Radne grupe odbrinik mr Vasilije Čarapić je naveo da odluka predstavlja veliku reformu po pitanju funkcionisanja mjesnih zajendnica.

"Mi izbacujemo partijsko djelovanje iz mjesnih zajednica. Možda ćemo predložiti amandmane da se nijedan partijski letak ne  može naći u mjesnim zajednicama", rekao je Čarapić.

Član Radne grupe odbornik Stefan Vešović ocijenio je da je naveća vrijednost nove odluke to što  će se savjet i predsjednik mjesne zajednice birati na zboru.

Odbornik Mitar Šušić, takođe član Radne grupe, podsjetio je da je ključno obećanje građanima bilo će mjesne zajednice vratiti njima i revitalizovati sistem koji ničemu nije služio.

Centralna javna rasprava o Nacrtu odluke o mjesnim zajednicama biće održana 5. avgusta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR