11 °

max 21 ° / min 11 °

Ponedjeljak

21.10.

21° / 11°

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 14°

Subota

26.10.

20° / 14°

Nedjelja

27.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Voda sa Mareze nije za piće već 11. dan; Makrid: Problem je u previše rigoroznim zakonskim ograničenjima

Podgorica

Comments 2

Voda sa Mareze nije za piće već 11. dan; Makrid: Problem je u previše rigoroznim zakonskim ograničenjima

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Već 11 dana voda sa vodoizvorišta Mareza nije za piće, a iz Vodovoda za Antenu M kažu da su obilne količine padavina uslovile ovakvo posljedično stanje. Konsultovali smo i nekadašnjeg direktora tog lokalnog preduzeća Filipa Makrida, koji ukazuje na dva ključna problema – zakon i menadžment Vodovoda i kanalizacija d.o.o Podgorica.

Da voda sa vodoizvorišta Mareza nikada ovoliko dugo nije bila ispravna za piće, saglasan je i sagovornik Antene M, Filip Makrid, koji je u podgoričkom Vodovodu proveo preko dvadeset godina.

Makrid je objasnio da je vodoizvorište Mareza na kraškom području, pa se zamućenja vode dešavaju najčešće dva puta godišnje usljed većih padavina.

"Sa većim padavinama imamo veću povećanu mutnoću. Izgleda da smo ovog puta imali mutnoću koja je imala visoke vrijednosti NTU. Prethodno iskustvo učilo nas je da je mutnoća trajala od 3 do 5 dana, u zavisnosti od količine padavina i da u skladu sa tim ona se kasnije postepeno povlačila", prisjeća se Makrid.

On napominje da Vodovod mora da se pridržava jako strogog  pravilnika o higijeenskoj ispravnsti vode za piće koji propisuje da je svega 1 jedinica NTU, odnosno prisustva zamućenosti u vodi dovoljna da voda ne bude za piće, a to je granična vrijednost sa vrijednošću ispravne pijaće vode.

Zato, dodaje naš sagvoornik, zakon je potrebno upodobiti.

"Tamo gdje treba tražiti rješenje ovog problema svakako jeste, da vidimo da li zakonska regulativa može da se upodobi jer jedinica od jednog NTU-a je jedna od najstrožih u Evropi koju imamo.

Na taj način možemo da vidimo da li bismo mogli izaći iz nečega što se zove "granična vrijednost mutnoće", odnosno da se ona poveća.

Sa povećanjem granične vrijednosti mutnoće, svakako, uz dodatne hemijske analize smanjio bi se rizik po stanovništvo i smanjio bi se svakako i broj dana gdje voda ne bi bila upotrebljiva", pojašnjava naš sagovornik.

Makrid dodaje da je Zakon potrebno uskladiti sa evropskim standardima kako bi građani, nakon određenog perioda kritičnog zamućenja, mogli da koriste vodu nesmetano.

Anteni M su stigli odgovori iz Vodovoda i kanalizacija d.o.o. Podgorica koje prenosimo u cjelosti:

1. Da li ste otkrili uzrok zamućenja vode sa ovog vodoizvorišta i ako jeste, što je uzrok ovako dugom trajanju problema?

Zbog velike količine i inteziteta padavina koje su nedavno zahvatile cijeli region, pa tako i našu državu došlo je do značajnog povećanja zamućenosti vode na izvorištu Mareza. Kod izvorskih voda karsnih terena mutnoća je česta pojava nakon obilnih kiša. Mutnoću izaziva turbulencija unutrašnjeg sedimenta ali i unos vanjskog sedimenta u podzemne tokove tokom padavina. Vodovod u ovom periodu pojačano prati stanje u svim tačkama distributivnog sistema i blagovremeno obavještava javnost o promjenama u kvalitetu vode.

2. S obzirom na to da su građani izloženi većem trošku, a da račune plaćaju u istoj visini, bila voda za piće ili ne, da li će se građanima nadoknaditi, odnosno odbiti troškovi za ovo vrijeme dok nijesu koristili vodu za piće?

Količina isporučene vode se utvrđuje mjesečnim očitavanjem na vodomjeru. Isporučenu količinu vode utvrđuje ovlašćeno lice Privrednog društva na osnovu razlike stanja na brojilu vodomjera na kraju i na početku vremenskog perioda za očitavanje.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Aleksa

Kako se preradi glibavi Dunav da može da se pije, a kod nas ne može Mareza? Da li oni uopšte prerađuju vodu s Mareze ili samo bace šaku hlora i s njom u isporuku? Može li kakva ekipa novinara da uđe tamo i snimi imaju li makar fizički osnovni filter? Jer ovo da nije žalosno bilo bi smiješno.

čitalac

Konji su najizbirljiviji kada je u pitanju kvalitet vode i nikada neće piti zamućenu ili na drugi način nečistu vodu. Evo sad nam predlažu da je za ljude i malo zamućena voda prihvatljiva, iako takvu ni konji neće piti?! "Pučina je stoka jedna grdna", vizionarski je govorio Njegoš.