15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada odlučila: Zabranjeni bilbordi koji negiraju istoriju CG, ustajanje na himnu obavezno!

Politika

Tag Video
Comments 4

Vlada odlučila: Zabranjeni bilbordi koji negiraju istoriju CG, ustajanje na himnu obavezno!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su izmjene i dopune zaključka iz oktobra čime je Prijedlog Zakona o državnim simbolima i danu državnosti usklađen sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

"Izmjene i usaglašavanje zakona su reakcija na dešavanja koja se odnose na plasiranje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore i iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet Crne Gore, a samim tim i njen ugled. Vlada ostaje posvećena afirmaciji politike koja se temelji na suzbijanju negativnih i narastajućih fenomena koji se odnose na potiranje našeg državnog kultunog identiteta i veličanja, fašističkih, nacističkih, šovinističkih ideja. Želeći da preduprijedimo buduća negativna djelovanja u više navrata smo sagledali legislativu i mogućnosti pravilnog reagovanja. Tako su pripremljene izmjene i dopune Zakona kojim se uvodi obaveza ustajanja prisutnih na himnu kao i kaznena odredba. Ne smijemo dozvoliti narušavanja ugleda himne", rekao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na konferenciji za medije. 

Kroz saradnju sa MUP-om te su kaznene odredbe koje se odnose na simbole postale sastavni dio izmjena Zakona o javnom redu i miru, rekao je Bogdanović. 

Dragan Pejanović iz MUP-a kazao je da je usvojen i niz amandmana na izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru, koje je predložio potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

"Tako Vlada predlaže dopunu člana 4. na način da se prekršajima kojima se narušava javni red i mir smatra i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa. Vlada predlaže novi član kojim se propisuje prekršaj za lice koje na javnom mjestu putem tih objekata i panoa objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana. Smatra se pod tim netačno iznošenje ili negiranje jasnih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, propagiranje narušavanja teriotoriijalnog integriteta, veličanje okupacije ili fašističkih ideologija", kazao je Pejanović. 

Pored kazne Vlada predlaže i uklanjanje objavljenog sadržaja kao zaštitnu mjeru. 

"Kazniće se lice koje prilikom izvođenja himne sjedi, zviždi, stvara buku", objasnio je Pejanović. 

OVDJE pogledajte kolike su kazne za nepoštovanje Zakona.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Vasil8je

I isticanje manjinskih zastava uz drzavnu! Kao sto se radi u pravnim drzavama i nikako drugacije! Da se zna da je Crna Gora u pravom smislu Crna Gora svih njenih gradjana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost ali se drzava i njeni simboli moraju postovat!

Irac_CG

Ti je super al sto ne kazete da ste takodje odobrili javno isticanje zastava drugih drzava!? To znaci da ce nam gradovi licit na ujedinjene nacije,bukvalno stranac koji dodje ovamo nece znat dje je! Ovo vodi nicem drugom nego pretvaranje nase drzavu u jos jednu bosnu,svi u svoja geta.....

Liberal

E, ruka se pozlatila onome ko potiše ovaj pravni akt.