Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Formiran Podgorički klub: Budućnost EU je budućnost Zapadnog balkana

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Formiran Podgorički klub: Budućnost EU je budućnost Zapadnog balkana

Podgorički klub neće se baviti istorijom već budućnošću, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

"Opredjelili smo se za ovaj sastav država jer je EU označila ovih 6 država Zapadnog balkana kao partnere. A zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom, kao njihovim članicama treba da imamo most saradnje prema EU. Afirmisaćemo evropske vrijednosti. Nećemo se baviti istorijom, vec sadašnošću i budućnošću", poručio je Vujanović.

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH u periodu od 1993. do 1996. Zlatko Lagumdžija kaže da je jedna od osnovnih ideja pokušaj da artikulišu viziju Zapadnog balkana do 2030.

"Budućnost Evropske unije je budućnost Zapadnog balkana. Operisani od dnevne politike nudimo najširu platformu za saradnju u regionu. Pokušaćemo da stvorimo dinamiku u kojem je balkanizacija nešto što je odraz prošlog vremena, a evropeizacija nešto što je naša buducnost", kazao je Lagumdžija.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor kazala je da je u pitanju inicijativa za građenje mostova.

"Jedino pravi istinski evropski put na ovom prostoru je istinska sigurnost trajnog mira i prosperiteta za sve države i narode. Mi smo ovdje kao pojedinci i predstavljamo sebe, naše iskustvo, našu dobru volju i entuzijazam. EU ide ka izborima i baš zato mislimo da je ovo odličan trenutak da pošaljem poruku Briselu i želimo da ovu ideju pošaljemo predsjednicima Evropske komisije i parlamenta. Građenje mostova prema EU i učvršćivanje međusobnih odnosa. Ovdje ćemo zauvijek živjeti kao susjedi i možemo unaprjeđivati naše odnose", poručila je Kosor.

Na pitanje šta očekuje od izbora u EU, Kosor kaže da su oni važni naročito nakon priče o Bregzitu.

"Očekuje se neka nova konfiguracija u EU parlamentu, ali ja lično ne očekujem drastične promjene, mada smatram da će se povećati broj euroskeptika. Što se proširenja tiče ništa se posebno nije promijenilo. Mislim da sad nema posebnog oduševljenja za proširenjem. Jedna od naših ideja je da osvježimo želju i ideju za proširenjem. Budućnost ove regije treba da bude da mnoge ljude Evropske unije podsjetimo na važnost proširenja. Ne postoji osobiti entuzijazam u EU, ali mislim da je došlo vrijeme da se EU nakon izbora jasno izjasni o tome. Države koje čekaju moraju dobiti neku vrstu nade", kazala je Kosor.

Bivši predsjednik Filip Vujanović na pitanje kako vidi odnose u regionu u odnosu na prije pet godina kaže kako su to odnosi koje bi trebalo unapređivati.

"Smatramo da strategija odnosa EU i Zapadnog balkana ima posebnu vrijednost. Razumijemo umor Evrope, ali i EU mora da razumije umor od čekanja. Ako čekamo previše, predugo i nepotrebno to nije kompliment EU to nije kompliment proširenju. Zalagaćemo se za unutrašnje odnose koji će biti odnosi međusobne saradnja, razvoj ekonomskih odnosa i razvoj kulture", zaključio je Vujanović.

Osnivači Podgoričkog kluba:

Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore 20013 2018

Zlatko Lagmdžija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH 1993 1996

Branko Crvenkovski, predsjednik Makedonije 2004 2009

Danilo Tirk predsjednik Slovenije 2007 2012

Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Srbije 2008 2012

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade Hrvatske 2009 2011

Članovi:

Milan Kučan, predsjednik Slovenije 1991 2002

Stjepan Mesić, predjednik Hravtske 2000 2010

Nataša Mićić, predsjednica Srbije 2002 2004

Alfred Moisiu, predsjednik Kosova 2006 2010

Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore 2010 2012

Hari Kostov, raniji predsjednik Vlade Makedonije 2004

Ostavi komentar

0/300