16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Odupri se 97.000": Vlada ne bi dirala spoljnopolitički pravac CG, ali samo do prvih narednih izbora

Izvor: Foto: Portal Analitika/CdM

Politika

Tag Gallery
Comments 9

"Odupri se 97.000": Vlada ne bi dirala spoljnopolitički pravac CG, ali samo do prvih narednih izbora

Izvor: Analitika/Cdm/Prva TV

Autor: Antena M

  • Viber

Jedan od vođa protesta 97.000 - Odupri se Džemal Perović, saopštio je da su opoziciji poslali Sporazum o budućnosti, a vlastima ultimatum još na prvom protestu.

Očekuje da dobiju odgovor od opozicije do subote, 23. marta za kada je zakazan novi protest, i naglasio da se o tačkama 3,4 i 5 Sporazuma ne može pregovarati. 

Organizatori protesta Odupri se 97000 kažu da u Vladi građanskog jedinstva spoljnopolitički kurs Crne Gore ne bi bio doveden u pitanje, ali samo do, kako kažu, prvih slobodnih izbora za koje se zalažu.

To se odnosi i na pitanja o nezavisnosti Crne Gore, članstvu u NATO i EU, kao i priznanju Kosova.

"To će biti Vlada građanskog jedinstva sa veoma ograničenim mandatom. U tom periodu organizovaće se prvi slobodni izbori i neće se dirati ovaj pravac spoljnopolitičkog djelovanja države Crne Gore. Na narednim izborima, svaka ideologija, svaka politička grupacija na fer izborima neka se izbori, pa ako je većinska Crna Gora za svako od tih spornih pitanja neka izvole", rekao je on. 

Perović je odbjeglom tajkunu Dušku Kneževiću koji je juče uputio poruku organizatorima protesta poručio da nastavi da radi što je do sada radio ali da ne prisvaja proteste.

"Mi cijenimo da on radi odlučnu stvar. Samo on može da uradi tu stvar kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik i spreman da snosi svoj dio odgovornosti. Mi ga pozivamo da on nastavi u tom dijelu, a ne da prisvaja naš protest".  

„Ovaj sporazum je mapa puta, jedan način kako da se dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori i kako da se to učini. Ne onako kako je zaprijetio premijer Marković prevratom, nego mirnom tranzicijom“, kazao je Perović.

Upravo klauzule, dodao je, koje su ovdje date garancija su da će u Crnoj Gori biti sačuvan mir i da će ta tranzicija biti mirna i bezbolna, ali i da će se krenuti odlučno prvi put nakon tridestogodišnje vladavine u reformu u smislu podjele vlasti i u smislu formiranja nezavisnih i autonomnih institucija koje će omogućiti poštovanje zakona.

“Sporazum o budućnosti biće upućen svim opozicionim poslanicima. Radi se o radnom materijalu koji treba da bude predmet opozicinih poslanika. U našem proglasu se jasno kaže zašto je formiran pokret “Odupri se” i zašto su se građani masovno odazvali. Suočeni smo da korupcijom i sistemom zarobljenih institucija koji je doveo do pogubnih posljedica“, naveo je Perović na presu.

Autori sporazuma poručuju kako ostaju pri zahtjevima za ostavkama predsjednika države, vlade, te čelnih ljudi tužilaštva i RTCG-a, koje nazivaju ultimatumom prema vlastima. Pozivaju opoziciju da do tada bojkotuju sve izbore i rad Skupštine.

Najavljuju da će sporazum naknadno ponuditi i političkim subjektima koji su, kako kažu, sada dio vladajuće većine, ako se potpisnici sporazuma usaglase da je to neophodno.

Upitan zašto Pokret nema socijalne već političke zahtjeve, Perović je odgovorio da kada predsjednik novcem građana spašava banku svog brata i kada donosi zakon po kome je svako dužan da pomaže biznis njegovog sina, onda su zahtjevi zapravo socijalni.

"Zahtjevi su nastali u konsultacijama sa intelektualcima od integriteta", kazao je Perović.

U dokumentu se pojašnjava da bi prelazna vlada trebala da bude zasnovana na ,,paritetu“, odnosno da trećinu čine predstavnici vladajuće koalicije, trećinu predstavnici opozicije i trećinu ,,nestranačke ličnosti“, ali se ne napominje ko bi, i na koji način, delegirao vanpartijce u izvršnu vlast.

Upitan da li vjeruje da će u Demokratskom frontu imati saveznika za borbu koju su započeli i da će oni pristati na zahtjeve pokreta, Perović je kazao da su od prvog protesta prisutni glasači i čelnici tog koalicionog saveza.

„Mi smo uvjereni da će oni mudro procijeniti jedinstvo građana koje je postignuto i koje se odvija na ulicama Podgorice već mjesec i po dana. Da će učiniti sve da jednistveni, u ovom redoslijedu koraka, izvedemo ovu mirnu tranziciju zajedno“, naveo je Perović.

Organizatori protesta odgovor opozicije očekuju do subote. Upitani šta će uraditi ako vlast ne prihvati njihove zahtjeve najavljuju jači pritisak građana, masovnije proteste i kako kažu pritisak izvana.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Evo primjera da se istorija ponavlja zasto je LSCG propao onog momenta kada se udruzio sa cetnicima i fasistima,a to isto ovoj tabloidnoj gruipaciji se isto pise definitivno,a Dzemal je bio tamo i ovamo,zanimljiva uporedba i primjer kako ne treba voditi pogubnu politiku!

Alx

A da li ova gospoda razmišlja o više od polovine stanovništva koja je glasala na izborima i izglasala najznačajniju ličnost moderne Crne Gore, Mila Đukanovića za predśednika Crne Gore. Mislite li da se igrate sa nama ka što pokušavate!!!! E neće moći!!! Ne rgajte u osinjak!

Mrzitelji

Pisite svasta mrzitelji opozicije i slobodnih gradjana jer ovo niko vise ne cita osim vas iz dps nijeste vi krivi krivi su ovi sto jedva cekaju da vas isture na ovu stranicu!