Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Cerović: SPC crta kartu velike Srbije, planira haos, obnovimo CPC i ukinimo taj projekat

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: CdM

Cerović: SPC crta kartu velike Srbije, planira haos, obnovimo CPC i ukinimo taj projekat Foto: Pobjeda/Analitika

Poruka predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da će se obnoviti autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, te da će tako ispraviti istorijska nepravda izazvala je brojne reakcije.

Komentarišući aktuelna dešavanja publicista i književnik Rajko Cerović ima nekoliko jasnih poruka-autokefalnost CPC mora da se obnovi, da se ispravi istorijska nepravda, te da je državi dozlogrdilo jer SPC na silu hoće da pravi veliku Srbiju, te da crta mapu te i takve tvorevine.

Cerović u izjavi za portal CdM tvrdi da država dugo nije bila spremna na ovaj korak, ali da se na ovaj korak odlučila kada joj je toliko dozlogrdila Srpska pravoslavna crkva, kada na silu hoće da stvori veliku Srbiju, kada u Srbiji državu Crnu Goru posmatraju kao unutrašnje pitanje Srbije, kad Srpska pravoslavna crkva pravi arhitekturu velike Srbije.

"Pojedine eparhije Srpske crkve u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego ili u Hercegovini ili Srbiji. To je iscrtana karta velike Srbije. Srpska crkva najviše zbog toga postoji, to je njena uloga. To vjersko je potpuno zanemarljivo, to je politička organizacija koja želi da napravi to što Đukanović precizno kaže da je njihov plan. Vidjećete šta će se dogoditi na Trojčin dan. Doći će tu ljudi iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije. To je sve ono što traži veliku Srbiju. To je sve ono što pošto-poto brani sadašnje jahaće pozicije SPC u Crnoj Gori. Sprski šovinizam", kaže Cerović.

On ima jasnu poruku - ako Crna Gora hoće da opstane kao država, ne može da trpi ovaj status SPC u Crnoj Gori.

"Radi se o porobljivačkoj instituciji koja kako je stupila 1918. tako i danas radi šta hoće. Devastira nam hramove crnogorske. Pokušava da sve preinači. Crkvene objekte koje tobože kao obnavlja, zapravo preinačava, da dokaže da je ovdje uvijek bila SPC", ističe Cerović.

"Do završetka Prvog svjetskog rata je bila Crnogorska pravoslavna crkva. Vjekovima je bila nosilac otpora i oslobodilačke ideje. Zbog svega toga, moramo da obnovimo tu crkvu jer je on simbol crnogorskog naroda i države.

U pravoslavnom svijetu, država koja ima svoju autokefalnu crkvu, tek je onda prava država. Zbog toga je Petro Porošenko tolike napore uložio da se prizna Ukrajinska pravoslavna crkva. Dozlogrdio je diktat Moskve i Beograda da se oni za sve pitaju", napominje Cerović.

Nema Cerović dilemu - Crnogorska autokefalna crkva mora da se obnovi i da se ispravi istorijska nepravda.

“Nju je mnogo lakše obnoviti nego Ukrajinsku ili Makedonsku, koje nikada pod tim imenima nijesu postojale. Mi imamo samo pauzu od 100 godina. Po pravilu, po kanonima, kada jedna autokefalna crkva postoji, pa prestane da postoji, ona uvijek može da se obnovi, prvo voljom monarha, a ako nije monarhija, onda voljom naroda. Mi smo je obnovili voljom naroda. Čak moguće da nije bilo potrebe da se potvrdi autokefalnost, ali zbog priče Srpske pravoslavne crkve, nama je potrebno i to formalno ozakonjenje, i to će moći brzo da se izvede. Mislim za pola godine, najdalje godinu", naglašava Cerović.

Prema njegovim riječima, država je na dobrom putu da obnovi CPC.

“Dobro je bilo da se ovo dogodilo i ranije, ali dobro kaže mitropolit Mihailo, bilo bi tu haosa. Nemojte misliti da SPC neće pokušati haos. Ovo ljeto će biti burno. Sa autokefalnošću crkve i stavljanjem srpske crkve na njeno mjesto, velikim dijelom je tu kraj velike Srbije”, zaključio je Cerović.

Komentari

Vasko,

Nije mi jasno što se čekalo 13 godina ?????

štrbina,

@goran,da je osta samo jedan Crnogorac Pravoslavna Cekva mora nosit crnogorsku pripadnost.Crnogorci su je svojom krvlju branili i zanavijek joj stekli autokefalnost da joj ne treba kupovat sadlasnost od drugih pravoslavnih naroda.

goran,

crkva postoji samo ako ima većinu u narodu a ova miraseva je očito bez naroda pa je besmisleno nešto obnavljat kad nema podršku većine izgleda su pravoslavci u crnoj gori za rista srbina

Vasko,

Ni po koju cijenu ne treba puštati da uđu u Crnu Goru autobuse iz Republike Srpske i Srbije pa eto im tamo nek se okupljaju do mile volje.

Liberal,

A sto rade domaci izdajnici,ajte bjelasi amfilohiju pod skute se sakrijte i branite vaseg dobrog pastira

Stefo12,

Crna gora je imala crkvu dok su turci jos zulum po srbiji cinjeli

Śole,

@goran, Hahaha... Pa sadašnja SPC je stvorena dekretom regenta Aleksandra K. Imaš na netu faksimil, samo izguglaj!

Liberal,

@goran, Ti reče da se dekretom ne stvara crkva. Još manje se dekretom ukida, a CPC je dekretom ukinuo onaj krvavi (palikuća) Karađorđević.

SutomoreCity,

Najbolja odluka koja je mogla da se donese i koja je i te kako u interesu nase drzave, jeste obnova CPC!!

Rafaello,

SPS je vise bila politicki orjentisana, a svestena lica su mogli rame uz rame sa mnogim politicarima da stanu. Zalosno.

Ostavi komentar

0/300