11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP: Crnogorci da stanu uz svoju Crkvu

Politika

Comments 1

CP: Crnogorci da stanu uz svoju Crkvu

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crnogorci moraju da stanu uz svoju Crkvu jer samo tako će sebe odbraniti od zlonamjere sa raznih strana, saoppšteno je iz Crnogorskog pokreta. 

"Uz pomoć države i predsjednika države, jer čvrsto vjerujemo u njegovu rješenost, stvari će doći na svoje mjesto i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori će imati Crkvu koja okuplja, koja ovaploćuje ljubav prema našoj otadžbini, Crnoj Gori, njenom prosperitetu, širi međuetnički i međukonfesionalni sklad, kao tradiciji crnogorskoj, koja neće svađati i dijeliti ljude. Jednom riječju – Crkvu kakvu zaslužuju", navedeno je u saopštenju. 

Crnogorski pokret je, podsjećaju u julu 2016.godine, zajedno sa Crnogorskim državotvornim forumom i tadašnjim CDU, uputio ondašnjem predsjedniku Filipu Vujanoviću, pismo sa molbom da se zauzme za povratak statusa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi kakav je imala prije 1918.

"Danas, kada sadašnji predsjednik Crne Gore javno saopštava da će on i vladajuća partija, DPS, učiniti »„važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vijeka, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)“, mi samo možemo sa radošću da pozdravimo jednu takvu krucijalnu odluku za budućnost Crne Gore".

Jedan od programskih ciljeva Crnogorskog pokreta je vraćanje CPC statusa kakav je imala i kakav treba da ima, ne samo u kanonskom pogledu, več i kao izuzetno važnom činiocu crnogorskog identiteta, poručuju iz CP

"Dugogodišnji nepriličan položaj CPC i njen loš materijalni satus nije joj omogućavao da obavlja svoje dužnosti na način koji bi zadovolji sve njene poštovaoce. Bez bogomolja, mogućnosti školovanja i materijalnog obezbjeđenja klira nije se moglo više. Nikako nije dobro što se iz tog nezadovoljstva odgovornost premješta na personalni plan i mešetari među Crnogorcima".

CPC danas ima, pored Vladike, dva episkopa, jednog u Argentini, jednog u Beču, 20 sveštenika, đakona i podđakona, crkvene opštine u Italiji, na Sardiniji, u Belgiji, Njemačkoj i Argentini, sve sa vrlo oskudnom materijalnom pomoći, poručuju iz CP. 

Osim toga,  dodaju CPC ima liturgijsko jedinstvo sa Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom, sveštenike u Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Cetinju i Podgorici koji redovno drži službu za vjerujuće.

"Da bi CPC ispunjavala svoju svetu dužnost njen najvažniji resurs su ljudi, sveštena lica. U tom smislu nas raduje da će se 16.06.2019 na Troičin dan, u 10 ura, u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, obaviti hirotonija Arhimandrita Borisa (Bojovića) u čin Episkopa Crnogorske pravoslavne crkve. To je izuzetno važan događaj za Crkvu, jer time ona dobija četvrtog episkopa, čime još jednom dokazuje da pośeduje unutarnju autokefalnost, odnosno sposobnost da sama hirotoniše i unaprijeđuje svoj klir".

Crnogorski pokret poziva sve svoje članove i simpatizere da svojim prisustvom "uveličaju ovaj izuzetno važan i svečan trenutak, i za Crkvu, i za vjerujuće ljude u Crnoj Gori, te da se odazovu u što većem broju".

"To je naša dužnost kao ljudi koji bezrezervno vole svoju otadžbinu Crnu Goru i koji razumijemo kolika je važnost za budućnost Crne Gore da povrati mir i harmoniju među vjernicima kroz svoju Crkvu, koja neće biti politička ekspozitura ambicija izvan Crne Gore.

Čestitamo Arhimandritu Borisu unaprijeđenje u čin Episkopa, vjerujemo da će, kao i dosad, vjerno i predano ispunjavati svoje apostolske dužnosti i širiti sve one vrline u narod koje crnogorski Episkop treba da ima i promoviše", zaključeno je u saopštenju CP

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Narod srpski da stane na stranu svoje crkve.

Branicemo nasu crkvu i otimacina nasim zivotima ! posle toliko gd ocete da je prisvojite nece moci dokle je nas polovina c gore uz nas bice kome opanci kome obojci krenite samo u boj!!!!!!