17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska: Zla namjera destabilizacije Crne Gore

Politika

Comments 9

Matica crnogorska: Zla namjera destabilizacije Crne Gore

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Matica crnogorska najoštrije je osudila, kako se navodi, sve učestalije šovinističke nasrtaje visokih političkih predstavnika Srbije i vjerskih vođa Srpske pravoslavne crkve (SPC) na državnost i narod Crne Gore i ocijenila da se radi o zloj namjeri destabilizacije Crne Gore.

Ocjenjuje se da se praksa nipodaštavanja i otvorenog vrijeđanja od srpskih šovinista, koji su na vlasti u Beogradu, svakim danom pojačava i poprima sve brutalnije oblike.

"Iza navodne brige o ugroženom položaju srpskog naroda i SPC krije se zla namjera destabilizacije države Crne Gore i pokušaj da se grubo naruši njen višenacionalni i viševjerski sklad", kaže se u saopštenju.

U Crnoj Gori, kako se navodi, ne postoje narodi „prvog i drugog reda“, niti iko sprovodi bilo kakvu nacionalnu ili vjersku diskriminaciju nad građanima.

"Međutim, ne zalažu se srpski šovinisti za ravnopravnost, nego za dominaciju, ne bore se predstavnici SPC da njihova crkva bude jedna među drugima, nego jedina koja postoji! Zbog toga je Crna Gora „klasična srpska država“ koju treba pritiscima natjerati da promijeni svoju evropsku orijentaciju i odrekne se svoje suverenosti i građanske prirode", kaže se u reagovanju.

Matica crnogorska ocjenjuje da šovinisti iz Beograda nameću Crnoj Gori model države koja bi doprinosila sukobima na Balkanu, države koja ne bi imala unutrašnjeg spokojstva i bila strašilo za svoje građane i komšije.

"Kao što je mrziteljska politika Beograda i SPC uspjela da načini od Srbije državu bez jasnih granica, bez definisane politike, punu bijesa i mržnje, sa ideologijom koja nakon svih poraza i dalje sanja svoje hegemonističke košmare o teritorijalnom proširanju i dominaciji", navodi se u saopštenju.

Matica crnogorska smatra da su građani Crne Gore politički pismeni ljudi koje je iskustvo proteklih decenija naučilo da se odlučno suprotstave svim napadima koji za cilj imaju urušavanje naše domovine i njeno pretvaranje u zemlju diskriminacije i mržnje.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

štrbina

Udar iskru u kamenu stvara Crna Gora Crnogorca rađa. Matica se rodi na Cetinje zalutalog sina da povrne da ga podli vjetar ne rastrgne. Možemo se s Tobom zaklinjati i za Tebe časno umirati. SREĆAN ROĐEN-DAN VJEČNO NAM ŽIVI CRNOGORSKA-MATICO I TVOJI SINOVI.

ines23

Niko nema pravo da sugerise i predlaze CG kao nezavisnoj i medjunarodno priznatoj drzavi sta treba da radi, a kamoli Vucic da preko ledja CG cuva sebe i svoju politiku u Srbiji od pitanja Kosova koje je aktuelno.

Vitinka

Vucic daje takve izjave sa jednim ciljem a to je da se uzburka javnost i da se zaboravi na pitanje Kosova koje je aktuelno u Srbiji sad.