9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović na Forumu o bezbjednosti Crnog mora i Balkana u Konstanci

Politika

Comments 0

Ivanović na Forumu o bezbjednosti Crnog mora i Balkana u Konstanci

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović učestvovao je danas na Forumu o bezbjednosti Crnog mora i Balkana u Konstanci, u organizaciji Centra za novu strategiju, koji je održan u okviru rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Rumunije.

Ivanović  je izlagao u okviru panela koji je bio posvećen aktuelnom izazovu militarizacije područja Crnog mora, odnosno implikacijama i naučenim lekcijama za ostale regione, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

"On je tom prilikom istakao da negativna vojna i politička previranja u ovom regionu predstavljaju jedan od najvažnijih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava Evropa.

Ivanović je naglasio da militarizacija Crnog mora iziskuje posebnu pažnju i jedinstven odgovor Evropske unije, NATO i cjelokupne međunarodne zajednice. Ivanović je apostrofirao i da bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava region Crnog mora lako mogu eskalirati u konflikt širih razmjera, te da je neophodan zajednički pristup zemalja u okruženju kako bi se obezbijedili dugoročni mir i stabilnost u tom regionu", navedeno je u saopštenju. 

Ivanović je pored izlaganja vezanog za područje Crnog mora ukazao i na negativan vanjski uticaj sa kojim se suočava region Zapadnog Balkana.

"On je u tom kontekstu apostrofirao značaj reformskih procesa u evroatlantskim i evropskim integracijama, kao i nužnost utemeljenja politike otvorenih vrata, kao ključnih elemenata za jačanje nacionalnih, institucionalnih i odbrambenih kapaciteta, uz usvajanje demokratskih standarda.

Ivanović je istakao i pozitivne efekte koje punopravno članstvo naše zemlje u NATO ima u jačanju bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, naglašavajući posvećenost i doprinos Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Učesnici Foruma u Konstanci su zaključili da se pitanju bezbjednosti regiona Crnog mora moramo posvetiti sa posebnom senzibilnošću, imajući u vidu zajedničku težnju kreiranja trajnog mira i stabilnosti na ovom osjetljivom području", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR