17 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

11.05.

22° / 13°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: ASK doprinijela smanjenju rizika od korupcije

Politika

Comments 0

Vučinić: ASK doprinijela smanjenju rizika od korupcije

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ostvarila je prošle godine konkretne rezultate i doprinijela smanjenju rizika od korupcije, saopštila je predsjednica Savjeta ASK-a, Goranka Vučinić, navodeći da dio javnosti rad te institucije doživljava na osnovu paušalnih ocjena.

Vučinić je u Skupštini, tokom rasprave o Izvještaju o radu ASK-a za prošlu godinu, kazala da je Savjet konstatovao da je Agencija nastavila sa dosljednom primjenom zakona, ostvarila konkrente rezultate i doprinijela smanjenju rizika od korupcije, otkrivanju stvarnog i potencijalnog sukoba interesa u vršenju javnih funkcija i transparentnosti izbornog procesa.

Ona je navela da ocjena relevantnih međunarodnih adresa da rezultati Agencije postaju vidljivi, ohrabruje, ali i dodatno obavezuje u daljem radu i postizanju rezultata.

Vučinić je rekla da dio javnosti ne želi realno da sagleda učinak Agencije, već tvrdi da se ona bavi statistikom i da nema konrentih rezultata.

„Međutim, taj dio javnosti ne interesuje istina o stvarnim rezultatima rada ASK-a, niti činjenice, već vjeruju percepciji koja se stvara kroz medijske tekstove i pojedine ocjene rada Agencije koje nijesu utemeljene na činjenicama, već su paušalne i neargumentovane“, saopštila je Vučinić.

Ona je dodala da je Agencija prošle godine, zbog kršenja antikorupcijskih zakona, podnijela 436 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima.

„Tokom izvješajnog perioda okončana su 442 postupka, od čega je izrečena 331 sankcija – i to 245 novčanih i 86 opomena. Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je 100,4 hiljade EUR“, rekla je Vučinić.

Prema njenim riječima, ASK je za tri godine podnijela 1,65 hiljada zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a sudovi su izrekli novčane kazne u iznosu od oko 350 hiljada EUR.

Vučinić je navela da je registrovan rast zahjeva za dostavljanje mišljena o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija oko 45 odsto u odnosu na 2017.

Ona je kazala da je prošle godine podnešeno 77 ostavki sa javnih funkcija na osnovu mišljenja i postupanja po odlukama Agencije, što je za oko 108 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

„Organi vlasti su prošle godine razriješili pet javnih funkcionera, dok su u trogodišnjem periodu 224 javna funkcionera dala ostavku ili su razriješeni nakon mišljenja i odluka ASK-a“, saopštila je Vučinić. 

Ona je dodala da je ASK-u prošle godine dostavljeno 410 izvještaja u slučaju uvečanja imovina od preko pet hiljda EUR i da je donijela 50 odluka kojima je utvrđeno kršenje zakona u oblasti provjere imovine.

Prema riječima Vučinić, proaktivni pristupom Agencije obezbijeđeno je poštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i transparentnost korišćenja javnih resursa.

„ASK je kontrolisala oko 34 hiljade izvještaja političkih subjekata, organa vlasti, pravnih lica i 3,39 hiljada kontola poštovanja zabrana i ograničenja u izbornim kampanjama“, navlea je Vučinić.

Ona je kazala da je ASK kontrolisala finansiranja kampanja za predjsedničke i lokalne izbore u 12 opština, pokrenula 186 prekršanjih psotupaka protiv različitih političkih subjekata i naplatila oko 135 hiljada EUR.

Govoreći o medijskim navodima da ASK nije kontrolisala finansiranje Demokratske partije socijalista (DPS), Vučinić je istakla da je Agencija od početka rada redovno kontrolisala poštovanja Zakona o finansiranju političkih subejkata, od čega je osam puta terenski kontorisala i vršila uvid u neposrednu dokumentaciju vladajuće partije.

Prošle godine je posnijeto 110 prijava zviždača što, kako je kazala, govori da raste povjerenje u rad Agencije i svijest o značaju prijavljivanja postojanaj korupcije.

Prema riječima Vučinić, ASK je za tri godine po službenoj dužnosti, na osnovu sopstevnih saznanja, pokrenula 40 postupaka u kojima je u 29 slučajeva utvrdila ugrožavanje javnog interesa.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da treba postaviti pitanje da li su na pravom putu kad je u pitanju generalna prevencije korupcije, da li je stvoren institucionalni okvir koji može da zadovolji tu potrebu s obzirom da se vrlo često u javnosti miješaju uloga i nadležnosti ASK-a u odnsu na sudske i tužilačke institucije.

Ona je kazala da je bitna dilema da li se dovoljno radi na indivudalnoj prevenciji.

„Očigledno ne, ali ohrabruje činjenica da je porastao broj mišljenja koja je dala Agencija prošle godine, koja ipak govori u prilog činjenici da su se mnogi od nas zapitali da li treba da prihvatamo funkcije ili angažmane prje nego dobijemo mišljenje ASK-a“, rekla je Pejović.

Govoreći o medijskim natpisima o radu Agencije, Pejović je navela da mnogi u javnosti liječe svoje komplekse i probleme tako što napadaju institucije kada je u pitanju borba protiv korupcije.

Poslanik Demokratskog fornta (DF), Predrag Bulatović, smatra da Agencija nije ostvarila svoju funkciju, već da je ona u funkciji borbe protiv opozicije.

„ASK je na čelu sa (Sretenom) Radonjićem bila jedna od poluga batine koju je formirala DPS protiv opozicije, DF-a, neistomišljenika u akademskoj zajednici i nevladinom sektoru”, naveo je Bulatović.

On je kazao da su netačne tvrdnje Vučinić da su međunarodne relevantne adrese rad ASK-a ocijenile pozitivnim i dodao da je ono što je Evropska komisija u poslednjem Izvještaju izrekla o radu ASK-a, “katastrofa”.

“Agencija služi za pokrivanje nezakonitog finansiranja DPS-a, koja ima crne fondove i zloupotrebljava službeni položaj i vlast”, tvrdi Bulatović.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, reagujući na konstataciju Vučinićeve da dio javnosti rad ASK-a doživljava na osnovu paušalnih ocjena, citirao djelove iz Izvještaja Evropske komisije i kazao da proizilazi da EU smatra da ASK nije obezbijedila potreban stepen nezavisnosti u svom radu.

On je kazao da je Evropska komisija u posljednjem izvještaju označila ASK kao “instituciju koja pati od nedostatka nezavisnosti i kredibiliteta, što je čini nemoćnom da odgovori na izazove korupcije koji su dominantni u svim oblastima”.

“Ako bismo došli u fazu da ocjene Evropske komisije ocjenjujemo kao paušalne i neargumentovane, mislim da bi to bila posljednja faza, da ne kažem čega, u kojem bi se ovo društvo našlo”, rekao je Konjević.

On je podsjetio da je Hrvatska za sedam godina završila pregovore sa EU, a da Crna Gora za pet ne može da zatvori privremena mjerila u poglavljima 23 i 24.

“Može se zaključiti da će izvještaji na osnovu ovakavog rad pojedinih institucija, biti sve oštiji”, dodao je Konjević.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, podsjetio je da za sedam dana ističe mandat aktuelnom Savjetu ASK-a i da postoje proceduralni problem u vezi sa izborom novog saziva.

On je predložio se zakon dopuni odredbom da mandat aktuelnom Savjetu traje dok se ne izabere novi.

“Izvolite produžite Savjet za godinu, dvije, beskonačno, kao što ste uradili sa Sudskim savjetom. Neka se stavi prst u oko građanima, neka naši evropski partneri vide ovo”, rekao je Damjanović.

On je kazao da je ASK, u Izvještaju Evropske komisije, najgore ocijenjena institucije i da je poruka iz Brisela da se radi o politizovanoj instituciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR