Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Građani najviše povjerenja imaju u Đukanovića, obrazovni sistem i SPC

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Anadolija

Građani najviše povjerenja imaju u Đukanovića, obrazovni sistem i SPC

Povjerenje građana Crne Gore u Evropsku uniju niže je u odnosu na kraj prošle godine za više od pet procenata, dok je veći broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja Centra za demokratsku tranziciju (CEDEM), koji su danas predstavljeni u Podgorici.

Istraživanje, koje je sprovedeno u periodu od 1. do 13. jula, na uzorku od 1.002 ispitanika pokazalo je i pad povjerenja građana u političke partije DPS i Demokrate, dok, s druge strane, raste povjerenje u Demokrtaski front i Socijaldemokrate, prenosi agencija Anadolija.

Milena Bešić, izvršna direktorica CEDEM-a, kazala je da je istraživanje pokazuje da 30 odsto smatra da Crna Gora ide pravim putem, 44,8 odsto smatra da ide pogrešnim putem, dok 25 odsto nema jasan stav.

“Smanjuje se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem, a povećava se broj onih koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem”, kazala je Bešić.

Ona napominje i da je veći broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni.

“U odnosu na kraj prošle godine, dodatno je smanjen broj građana koji su zadovoljni radom Vlade”, kazala je Bešić.

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveću podršku ima sistem obrazovanja 52 odsto, slijede Srpska pravoslavna crkva 47,8 odsto i zdravstveni sistem 44,7 odsto. Najmanje poverenja ispitanici imaju u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, 16,4 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo povjerenje u političare i političke stranke. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prvom je mjestu sa prosječnom ocjenom 2,44, na skali od 1 do 5. Slijede lider Demokrata Aleksa Bečić, premijer Duško Marković i ministar prosvjete Damir Šehović.

Kada je u pitanju povjerenje u partije, DPS podržava 34 odsto, DF 15,6 odsto, Demokrate 14,6 odsto, SNP 6,6 odsto, SD 5,3 odsto, BS 4,3, Demos 3,7, SDP 3,1 odsto. U odnosu na posljednje istraživanje iz decembra 2018. bilježi se pad DPS-a i Demokrata, dok, s druge strane, primjetan je rast DF-a i SD-a.

Kada je u pitanju povjerenje u EU, 58 odsto ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude u EU, što je pad povjerenja u odnosu na decembar 2018, kada je za ulazak u EU bilo 63,3 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo i aktuelno pitanje oko crkve u Crnoj Gori.

Da treba da postoji samo SPC smatra 46,6, odsto, dok 4,9 odsto vjeruje da treba da postoji samo CPC. Ukupno 22,4 odsto ispitanih smatra da treba da postoje obije crkve, dok 20,7 odsto nema stav po ovom pitanju.

Komentari

Iskra95,

Politika koju vodi nas predsjednik je i dovela ovu drzavu do nezavisnosti i samostalnosti, a pored pristupanja nato savezu, tokom godina je i ucvrcen nas put ka EU! Sve pohvale za predsjednika.

Vuko,

Tesko nama sa ovim narodom. Filijala srbijanske crkve iz beograda ovoliko povjerenje da ima. Pa cemu da se nadamo?

Kosta,

Jedini politicar u Crnoj Gori koji iz godine u godine biljezi snaznu podrsku je Milo Djukanovic zato sto radi i ovu drzavu gura naprijed!

goran1978,

Kako meni nijesu postavili ova pitanja nego je nekako islo selektivno i to ljudi koju su vise opoziciji naklonjeni! Ali i na takvoj anketi DPS je najjaci!

Momčilo PV,

Ova kvazi anketa je klasičan primjer priređene i kupljene ankete...znači ima još nepotrošenih ruskih dolara...

Ostavi komentar

0/300