7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vešović: Jačaćemo partiju kadrovskim osvježavanjem; Autokefalnost crkve učvrstiće nezavisnost države

Izvor: Foto: Portal Analitika

Politika

Comments 2

Vešović: Jačaćemo partiju kadrovskim osvježavanjem; Autokefalnost crkve učvrstiće nezavisnost države

Autor: Antena M

  • Viber
Prvi intervju Vešovića nakon izbora za predsjednika podgoričkog DPS-a.

Šef podgoričkog DPS-a i zamjenik gradonačelnika Glavnog grada Časlav Vešović, u prvom intervjuu nakon preuzimanja funkcije prvog čovjeka partije u Podgorici, govori za Antenu M da li je moguće istovremeno obavljati te dvije funkcije, može li se jasno razdvojiti partijski od javnog interesa, te otkriva koji su to glavni ciljevi i zadaci kojima će se posvetiti kao predsjednik partije u gradu pod Goricom.

Komentarisao je i aktuelne teme - cijeni da će autokefalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori utemeljiti nezavisnost, ali i doprinijeti očuvanju istorije, tradicije i kulture...

Da li je moguće obavljati, istovremeno, funkciju zamjenika gradonačelnika i šefa podgoričkog DPS-a, a da ni jedan posao ne trpi?

''Apsolutno. Riječ je o komplementarnim poslovima. Već duže vrijeme u gradskoj administraciji učestvujem u kreiranju i realizaciji politike razvoja naše društvene zajednice u najširem mogućem smislu te riječi, tako da se novi angažman u partiji , u jednom dijelu, podudara sa onim što već radim. Postoje, međutim, i druge dimenzije tog zaduženja koje zahtijevaju vanredne napore, koje sam bezrezervno spreman da uložim. Za oba posla je moguće postaviti indikatore uspješnosti i objektivno analizirati učinke.''

A, da li je moguće jasno razdvojiti partijski od javnog interesa?

''Mislim da se neopravdano u jednom dijelu javnosti doživljava da su partijski i javni interesi u koliziji.

DPS je vladajuća, državotvorna partija, koja tokom izborne kampanje nudi odgovarajuće programe, na temelju kojih dobija podršku građana. U svim zdravim političkim sistemima, pobjednici izbora su obavezni da realizuju izborni program i na bazi uspješne realizacije i novih ideja se kandiduju za novi mandat. DPS nudi partijski program građanima na bazi javnog interesa.

Dakle javni interes je, u slučaju politike DPS-a, podudaran ili širi pojam od partijskog, a ne njemu suprostavljen.''

Šta su Vaši prvi zadaci, šta najvažniji, na mjestu predsjednika partije u Glavnom gradu?

''Zadacima se ne zna broja, ali se mogu nekako klasifikovati u četiri cjeline.

Prva je jačanje partijskih organa na svim nivoima, i kvalitativno i kvanitativno, kroz kontinuirano kadrovsko osvježavanje.

Zatim, neophodno je, na bazi percepcija o javnom interesu, obogaćivati idejama i programima politike na lokalnom i državnom nivou.

Treća podrazumijeva stalnu komunikaciju sa građanima, poistovjećivanje sa njihovim potrebama i afirmaciju naše politike.

I posljednja, finalna, u susret izborima, sprovođenje izbornih kampanja u kojima predstavljamo naše najbolje reprezente i programe koji imaju za cilj povećanje kvaliteta života, uz očekivanje većinske podrške građana.

Mnogo je lakše reći, nego realizovati sve navedene obaveze.''

Imate li projekcije: koliko glasača treba da pridobijete, kako bi nadoknadili one koji su ostali u opštini Tuzi, i sačuvali vecinu u lokalnom parlamentu?

''Naša koalicija u lokalnom parlamentu broji 36, od ukupno 61 odbornika. Dakle, imamo 5 odbornika više od dovoljne većine, što znači da podrška iz Tuzi, iako veoma izdašna i značajna za našu partiju, nije presudno oprijedilila pobjednika izbora.

U DPS-u samostalnost opštine Tuzi vidimo kao šansu za bolji razvoj tog dijela Crne Gore, a ne kao nedostatak izbornog rezultata u Podgorici. Na osnovu kvaliteta programa koje realizujemo, sigurni smo da možemo održati i uvećati povjerenje građana Podgorice.

Otvorili smo tri bulevara, gradimo četvrti - Jugozapadnu obilaznicu, a u narednih par mjeseci će početi da se gradi i peti, upravo prema Tuzima. Izgradjena su dva nova vrtića, srednja škola, rekonstruisana Mala sala tj Bemax arena, adaptirana velika sala SC Morača, gradimo Dom za stare, Gradsko pozorište...

Raspisani su pretkavlifikacioni tenderi za primarni kolektor i novi most na Morači u blizini starog Postrojenja, a uskoro će biti objavljene pretkvalifikacije za prečišćivač i insenerator mulja, ukupne vrijednosti 50 miliona eura. Treba li podsjećati da je riječ tek o prvoj godini mandata?''

Kako članstvo "po dubini" reaguje na koncept autokefalne Pravoslavne crkve Crne Gore?

''U pravoslavnim sveštenim kanonima jurisdikcija crkve je vezana za granice države. To pravilo u našem slučaju ne važi, još uvijek.

Autokefalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori će značiti nastavak utemeljenja državne nezavisnosti, očuvanja naše kulture, istorije i tradicije. Vjerujem da u ovome naše članstvo prepoznaje najbolju motivaciju.

Pogrešan je zaključak onih koji u ovome vide potrebu miješanja politike u crkvena pitanja. Ovdje je riječ o obavezi državne politike da rješava sve društvene probleme i izazove, pa i one koji se tiču zaštite kulturnog i duhovnog indetiteta Crne Gore.''

Da li je, šta kaže Vaše iskustvo, biračima dovoljno ponuditi materijalnu dobit: posao, asfalt, put, vrtić ili školu u blizini kuće... ili duhovna, prije svega identitetska pitanja imaju svoju "tezinu"?

''Zahvaljujući čestim izbornim izazovima, kao i sveobuhvatnim reformama u našem društvu, brže nego drugdje je sazrijevala biračka kultura tj. senzibilitet u odnosu na partijsko-političke ponude. Da bi zavrijedili povjerenje građana, vaša ponuda mora biti kompletna.

Uzalud ćete napraviti vrtić ili školu, ukoliko se u tim ustanovama ne obezbijedi kvalitetna nastava. Nije dovoljno napraviti dobar put ukoliko on ne vodi do nekog proizvodnog ili preradjivačkog pogona ili makar do objekta za stanovanje.

Neće vam pomoći ni nove sportske dvorane i domovi kulture bez dobrih utakmica i lijepih predstava. Jednako tako, ako nudite ekonomski razvoj, bez emocije prema sopstvenoj državi i njenom potomstvu, nećete dobiti povjerenje birača. To se ubjedljivo potvrđuje na primjeru pojedinih partija sa crnogorske političke scene.''

Eskalira prebrojavanje zaposlenih u državnim institucijama na nacionalnom nivou, s ciljem dokazivanja diskriminacije Srba. Imate li u DPS statistiku članstva i organa stranke, po nacionalnoj osnovi?

''Demokratska partija socijalista je građanska stranka, koja nije i neće građane, pa ni svoje članove, prebrojavati po nacionalnoj pripadnosti.''

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Diaspora

Kazete autok.Crkve ojacace nezavisnost drzave= da mozda ne stvori vise prblema. Od izvora dva putica .......

Јоцо

Да... Главни посао Цркве је да јача независност држава.