15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Pritisak javnosti da bude podstrek za članove Savjeta

Politika

Comments 0

Brajović: Pritisak javnosti da bude podstrek za članove Savjeta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Novoizabranim članovima Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) pritisak javnosti ne treba da bude opterećenje, već podstrek za profesionalniji i posvećeniji rad, poručio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

Crnogorski parlament izabrao je u srijedu Gavrila Čabarkapu, Zlatka Vujovića, Momčila Radulovića, Goranku Vučinić i Rifata Hadrovića, za članove Savjeta ASK-a.

Brajović je, na konstitutivnoj sjednici Savjeta, rekao da je pred članovima tog tijela velika odgovornost.

"Taj pritisak javnosti koji je prisutan, ne treba da im bude opterećenje već podstrek. Čestitao sam im na poslu i poželio sam im odgovoran rad", kazao je Brajović.

On je čestitao članovima na izboru.

"Vjerujem da ćete znati tu odgovornost da nosite na najbolji mogući način", poručio je Brajović i dodao da je siguran da su svjesni odgovornosti koju preuzimju.

"A fokus javnosti značajno je usmjeren ka radu Savjeta i ukupnom radu ASK-a", kazao je Brajović.

On je naveo da se Agencija pominje i u izvještajima EK i u stalnim polemikama i razgovorima.

"Siguran sam da ćete svojim profesionalnim radom doprinijeti da Savjet odgovori obavezama koje su pred vama. Želim da isključite to opterećenje svim javnim kometarima vašeg rada, da se fokusirate i sa velikom posvećenošću ostvarite najbolje moguće rezultate", poručio je Brajović.

Hadrović je zahvalio poslanicima na ukazanom povjerenju.

"Pred nama je veliki rad jer je izborna godina. Mislim da ćemo u ovom sastavu potpuno odgovoriti na sve izazove", rekao je Hadrović.

Radulović je poručio da je ASK institucija koja treba prije svega da radi na dobrobiti cijelog društva.

"Da izgradimo društveni konsenzus oko toga što su ciljevi ove institucije. Da se uradi analiza dosadašnjeg rada i da vidimo gdje ima mjesta za napredak«, poručio je Radulović.

Vučinić očekuje da Savjet postigne rezultate koje očekuje i domaća i međunarodna javnost.

"Prioritet je rješavanje pitanja koja se tiču kredibilnosti", rekla je Vučinić.

Brajović je, odgovarajući na pitanja novinara, nakon sjednice, rekao rekao da želi da bude optimista i da proaktivnono djeluje.

"Uvijek smo pozivima pokušavali da dovedemo do toga da parlament funkcioniše u punom sastavu kao i sva radna tijela, stalna i privremena. Mislim da smo i sinoć napravili korak ka tome još jedan", kazao je Brajović.

On je rekao da je zadovoljan kad parlament radi intenzivno, "makar to bile i neke tenzije, koje bi bilo poželjno da su manje".

"U svakom slučaju, neću komentarisati kako će se ponašati pojedini poslanički klubovi i partije ali mislim da smo napravili još jedan korak ka tome da ustvari onemogućimo da neki imaju izgovore za neučestvovanje u odboru", naveo je Brajović.

On je kazao da vjeruje da bi savjet uskoro mogao u potpunosti ponovo da profunkcioniše.

"Kada se obavlja javna funkcija pritisak javnosti je očekivan. Mislim da su pred Agencijom velike obaveze. Pritisak javnosti treba da motiviše za odogvoran i transparentniji rad", poručio je Brajović.

Kako je rekao, ni u jednom organu nema šta da se krije.

On je kazao da je, dajući mogućnost da se dođe do nekog rješenja, zaista želio da dođe do deblokiranja rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

„Značajan posao je rađen u onom dijelu odbora koji je funkcionisao zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora i akademske zajednice, i volio bih da imamo do kraja godine u parlamentu provedene i usvojene sve zakone koji bi kreirali jedan još kvalitetniji izborni ambijent“, rekao je Brajović.

On je dodao da se nada, iako je to bilo obećanje i ranije, da niko ne bi trebalo da ima primjedbe na izbore koji će se održati i na izborni rezultat.

Na pitanje novinara kako gleda na usvojene izmjene Poslovnika kojima je predviđenoi kažnjavanje poslanika koji ne nedolaze na posao, Brajović je kazao da je najveća sankcija za poslanike koji ne dolaze u parlament - stav građana i glasanje na sljedećim izborima.

„Međutim, zaista postoje iskustva u većini zemalja gdje se sankcioniše neopravdani nedolazak na sjednice odbora i parlamenta, i zbog toga sam glasao za takav poslovnik“, rekao je Brajović.

On je kazao da je pitanje za političke partije kakva će biti njihova reakcija na to.

„Imali ste i juče nekoliko reakcija poslije neusvajanja zakona, i optužbi kako Skupština nije usvojila neki zakon, čijem neusvajanju su oni doprinijeli jer se nijesu pojavili na sjednici“, dodao je Brajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR