Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Karpenter: Crna Gora da obrati pažnju na trag ruskog prljavog novca

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Glas Amerike

Karpenter: Crna Gora da obrati pažnju na trag ruskog prljavog novca

Bivši zvaničnik Pentagona, a sada direktor “Pen Bajden centra”, Majkl Karpenter, smatra da je dijalog vlasti i opozicije najbolje rješenje, kadaje riječ izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti. Takođe, kazao je da bi Crna Gora trebalo da bude pripremljena za ruske prijetnje u budućnosti, a posebnu pažnju usmjeri na uticaj ruskog, prljavog novca.

“Najbolja stvar za Crnu Goru je da ima civilizovaniji dijalog opozicije i vladajuće stranke. Ako mogu da postignu sporazum o reformi izbornog zakonodavstva i o nekim drugim reformama, među kojima su krivično gonjenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, to bi onda bila osnova za održavanje izbora na kojima bi mogle da učestvuju sve stranke, dok bi Crna Gora mogla da jača svoju demokratiju”, rekao je on za Glas Amerike.

Prema riječima Karpentera za Crnu Goru je bio ogroman uspjeh kada je postala članica NATO-a, ali je i dalje potreban veliki broj reformi.

“Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obje strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti. To bi, po mom mišljenju, bio najbolji mogući scenario. Ne znam da li će se to dogoditi, jer neki članovi opo zicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne mijenjaju”, naglasio je on.

Karpenter upozorava Crnu Goru da bude pripravna uoči narednih izbora zbog mogućeg miješanja Rusije, a ističe da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na priliv ruskog, kako ocjenjuje, prljavog novca.

“Trebalo bi biti pripremljen za slične, ruske, prijetnje u budućnosti. Možda ne pokušaj puča, već više miješanja, različite vrste. Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori je uticaj ruskog, prljavog novca. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces. Ali nikada ne znate, može biti i drugih stvari sajber napada i drugih vrsta miješanja. Zbog toga bih rekao da Crnogorci još nijesu bezbjedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora”, zaključio je Karpenter.

Ostavi komentar

0/300