17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lekić: Nepromijenjeni izborni uslovi bili bi poklon vlastima

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Politika

Comments 1

Lekić: Nepromijenjeni izborni uslovi bili bi poklon vlastima

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nepromijenjeno stanje u izbornim uslovima bilo bi poklon vlastima i provjerenim izvođačima političke i izborne korupcije, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je agenciji Mina kazao da će ta partija podržati zajednički, u pluralističkom sastavu, pokušaj unapređenja izbornog zakonodavstva i uslova za makar elementarno slobodne i fer izbore.

U Demosu, kako je naveo, ostaju uvjereni da je u interesu ukupne demokratske javnosti objedinjavanje opozicionih snaga na tom poslu.

„Kada kažem objedinjavanje snaga, mislim jednako na ozbiljan stručan i politički rad na sveobuhvatnoj reformi izbornog zakondavstva, kao isto tako odlučnost da se demokratskim metodama ne dozvoli simulacija cijelog posla od Demokratske partije socijalista i njenih partnera“, pojasnio je Lekić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se takva simulacija dogodi, opozicija ima demokratsku mogućnost i javnu odgovornost da napusti dalji rad, uz precizno obrazloženje domaćoj javnosti i međunarodnim adresama, Evropskoj uniji prije svega.

„Objektivno, nalazimo se između novog pokušaja i starih obmana“, dodao je Lekić.

On je istakao da Demos ne želi da utiče ni na jedan politiki subjekt kako će odlučiti u nastaloj situaciji, navodeći da svako svojim potezima treba da preuzme odgovrnost za javne stavove i načine kako ih saopštava u javnosti.

„Ono što ne bismo željeli da se dogodi to je potencijalni utisak u javnosti o autogenocidnom karakteru opozicije koja na kraju nekim političkim kermezima i slično ne bi ni učestvovala u ozbiljnom pokušaju reformi izborih uslova i zakonodavstva“, kazao je Lekić.

Bila bi to, kako je naveo, dosta živopisna bizarnost da u uslovima kada su sve stranke iskazale spremnost za učestvovanje u radu skupštinskog Odbora, na kraju niko ne učestvuje, insistiranjem na svom pakovanju i modalitetu Sporazuma za sveobuhvatnu reformu.

Pritom je, dodao je Lekić, jasno da svaki modalitet početnog Sporazuma podrazumjeva direktan dijalog i pokušaj dogovora sa DPS.

„Pluralizam stavova u opoziciji ne mora biti mana, naprotiv, ako se sve odvija u elementarno kolegijalnim i korektnim odnosima u samoj opoziciji“, istakao je on.

Lekić je poručio da će Demos do kraja ostati privržen pokušaju ozbiljnog rada koji, kako je naveo, ima svoje pravne i političke dimenzije.

On je upozorio da je Sporazum samo okvir, a da prava iskušenja da se bude na visini zadatka počinju radom u Odboru.

„Naravno sve dok taj rad ima smisla“.

„Proizvodnja izdajnika čiji je, kada se sve sabere, apsolutni šampion Milo Đukanović, zatim kakofonija ispaznog moralizma, vodi, ne samo blatnjavom terenu u političkom životu, već i statusu kvo. A to je najporaznije za građane koji hoće da vide kraj mučnoj agoniji društva koju prizvode sada već etabliran sistem korupcije i njeni izvođači iz struktura vlasti“, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, najnovija afera čašćavanja privilegovanih funkcionera novcem građana, stanovima i povoljnim kreditima, afera koja dolazi poslije “Koverte” i pravnog skandala sudske vlasti koja nekim javnim tumačenjem Skupštinu stavlja van zakonsko-sudskog poretka, sve to zajedno i iznova izražava dubinu moralnog pada i truleži crnogoskog društva.

„Ne zaboravimo da bi status kvo, to nepromijenjeno stanje, bio poklon nekontrolisanoj vladajućoj koaliciji, koja evroatlanski našminkana, nastavlja da prozvodi korupcionaške skandale, uz neodgovorno i besomučno zaduživanje zemlje koje opet ide na teret građana“, istakao je Lekić.

On je dodao da bi se time nastavila društvena realnost u zemlji suprotna demokratskim, pravnim normama i traženim evropskim standardima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Da ne umre samnom. Ti si si Lekiću posta kopija onih kojima ni više školovanje nje moglo utuvit obrazovanost da od nje žive i svojem narodu pomažu.Pa obično čeljade ničije naredbe ne bi sluša protiv svojeg naroda i države no bi se prije ubio.A ti i takvi još trče ka napućikan kučak da to učine.Pi ..