21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuksanović Stanković: Rezultata u radu Vlade nema ako građanima nije poboljšan životni standard

Politika

Comments 0

Vuksanović Stanković: Rezultata u radu Vlade nema ako građanima nije poboljšan životni standard

Autor: na

  • Viber
Otvoreno pismo Dušku Markoviću!

Predsjednica Sociajaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković uputila je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću u vezi sa materijalno-socijalnim statusom zapošljenih u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Ona je od premijera tražila da podrži povećanje zarada u obrazovanju i zdravstvu.

Pismo prenosimo integralno:

Poštovani predsjedniče Vlade,

Danas u Crnoj Gori ljekar specijalista, nakon više od decenije školovanja i usavršavanje, obavlja odgovoran posao liječenja građana za platu koja je niža od plate zamjenika šefa vašeg kabineta. Profesor u srednjoj školi zarađuje približno na nivou prosječne zarade u našoj državi.

Samo ova dva podatka pokazuju koliko nepravde ima u našem društvu, koliko nejednakosti i neprincipijelnog definisanja pojedinih zakonskih rješenja. Neću Vam sada govoriti da su poslanici vaše partije nekoliko puta u posljednje tri godine odbijali inicijative u parlamentu da se ovakve stvari promjene.

Iako će možda dio javnosti da kaže zašto vam se kao opozicioni poslanik obraćam javnim pismom za mene je važnije da se dijalog vlasti i opozicije uspostavi na teme koje doprinose boljem položaju svakog našeg građanina. To nam je nadam se zajednička funkcija i obaveza. Samo dijalogom možemo ovakve nepravde mijenjati i ispravljati. Sa tim ciljem sam podržala inicijative sindikata u ovim oblastima i podnijela zahtjev za početak dijaloga na nadleznim skupštinskim odborima o popravljaju materijalno socijalnog položaja zaposlenih u sektoru obrazovanja i zdravstva. Od vas javnost očekuje da taj dijalog ohrabrite i da predstavnici Vlade budu aktivni učesnici u njemu tokom sjednica skupštinskih odbora.

Samo za tri godine fond bruto zarada u budžetu se povećao za 50 miliona eura. Pri tome nijednom zaposlenom nije povećana zarada u tom periodu. Mnogi će se pitati kako je to moguće. Tek nakon više od godinu dana stalne debate u parlamnetu za povećanjem minimalne zarade Vlada je taj zahtjev prihvatila, iako ne u cjelosti. Sada nam je svima zajedno ostalo još tri mjeseca da pronađemo način da se uvećaju zarade zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektoru obrazovanja. (Budžet za 2020 bice u parlamentu krajem decembra).

Ljekari nam odlaze. Preko stotinu vrhunskih stručnjaka napustilo je sistem javnog zdravstva posljednjih godina. I taj trend će se, bojim se, nastaviti.

Vlada nam stalno govori kako je rast ekonomije posljednjih godina najveći u regionu. Ali, nekim čudom, građani taj rast ne osjećaju. Prema zvaničnim podacima realna zarada je manja 3% u odnosu na predhodnu godinu. Kako to da rast ekonomije se ne odražava na rast životnog standarda stanovništa. A kako to da taj isti rast u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Českoj ili Poljskoj je obezbjedio povećanje zarada u posljedne tri godina u prosjeku preko 15% u tim državama.

Cilj nas koji se bavimo politikom i živimo mnogo bolje od naših sugrađana jeste da odgovorno i profesionalno vodimo računa o interesu svakog građanina. Shvatite ovo javno pismo kao moj apel vašoj Vladi da rezultata u njenom radu nema ako građanimaa nije poboljšan životni standard. To bi morao biti cilj svake uspješne Vlade.

U nadi da ce Vaši poslanici podržati moju inicijativu za otvaranjem dijaloga u parlamentu na ove teme ponavljam da samo dijalogom i odgovornim pristupom možemo opravdati društveni položaj nosilaca javnih funkcija koji treba.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR