16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kongres SAD spreman da jača ulogu CG u regionu; Đukanović: Želimo da vidimo više investitora iz Amerike i drugih zemalja NATO

Politika

Tag Video
Comments 0

Kongres SAD spreman da jača ulogu CG u regionu; Đukanović: Želimo da vidimo više investitora iz Amerike i drugih zemalja NATO

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Đukanović primio delegaciju Kongresa SAD-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa senatorom Lindzijem Gremom, koja boravi u Crnoj Gori.

Đukanović je zahvalio na posjeti i na pažnji koju Sjedinjene Američke Države i Kongres poklanjaju Crnoj Gori, kao i na kontinuiranoj podršci Vašingtona, što je, kako je rekao, značajno doprinijelo očuvanju mira, učvršćenju multietničkog sklada, snaženju demokratije i sprovođenju društvenih reformi.

Posebno je zahvalio na podršci za prijem Crne Gore u NATO, što je najvažnije ostvarenje našeg društva u novijoj istoriji. Kada smo obnavljali nezavisnost rekli smo da želimo da vratimo Crnu Goru evropskim i evroatlantskim vrijednostima. Imali smo jasnu viziju, pokazalo se i realnu snagu da to ostvarimo, kazao je Đukanović.

On je posebno apostrofirao ulogu Kongresa u tome, naročito nedavno preminulog senatora Džona Mekejna.

Đukanović je kongresmene upoznao i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, naglašavajući posvećenost evropskom i evroatlantskom sistemu vrijednosti, istrajnost u odbrani multietničke demokratije, kontinuirano osnaživanje vladavine prava i doprinos stabilnosti regiona, kao i očuvanju dinamičnog ekonomskog rasta, i podizanju kvaliteta života ljudi.

"Želimo da vidimo više investitora iz SAD i drugih zemalja NATO, svjesni da time dobijamo i novi kvalitet i standarde", rekao je on.

Đukanović je ukazao i na značaj dinamičnije integracije ZB u EU, kao najpouzdanijeg garanta prevazilaženja zaostajanja, jačanja stabilnosti i prosperiteta, za šta je presudno važno i očuvanje entuzijazma EU i njenih članica za politiku proširenja.

"Mi zaista nepokolebljivo vjerujemo da je mjesto ZB u EU i da region može postati integralni dio evropskog sistema vrijednosti. Zadatak svih u regionu je da ubijedimo EU u značaj procesa integracije, kazao je Đukanović.

Jednako tako podvukao je značaj očuvanja euroatlantizma i snaženja NATO, čemu će Crna Gora kao odgovorna članica davati puni doprinos.

Senator Grem i drugi članovi delegacije zahvalili su predsjedniku na prijemu uz komplimente za vođstvo i postignuća Crne Gore, njenu sposobnost da nađe svoj identitet koji će biti usklađen sa Zapadom u jednom veoma problematičnom okruženju. U tom smislu, iskazana je puna spremnost Kongresa da pomogne jačanju uloge Crne Gore u regionu, potvrđivanjem i snaženjem odluka koje je donosila i u njihovoj konkretnoj realizaciji. Osvrćući se na informacije o aktivnostima u oblasti reformi i modernizacije crnogorskog društva, čestitali su Crnoj Gori na svim važnim nastojanjima i ohrabrili dalji napredak.

Svi članovi delegacije su potencirali odnos senatora Mekejna prema Crnoj Gori, uz opasku da za njih ova posjeta ima i sentimentalnu crtu.

Američki kongresmeni, interesovali su se i za dalju promociju benefita članstva u NATO, uticaj trećih strana, kao i njen ekonomski razvoj, i iskazali spremnost za punu saradnju i podršku u tom smislu.

U delegaciji Kongresa SAD-a bila je i supruga senatora Mekejna, koja je ispred Mekejn Instituta čiji je gost nedavno bio predsjednik Đukanović, pohvalila dosljednost Crne Gore u borbi za ljudska prava, protiv trgovine ljudima i ponudila ekspertsku i drugu saradnju u toj oblasti u cilju unapređenja rejtinga Crne Gore, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR