6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mađarska očekuje da Crna Gora postane članica EU prije 2025.

Politika

Comments 0

Mađarska očekuje da Crna Gora postane članica EU prije 2025.

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Mađarska je najglasniji podržavalac proširenja u Evropskoj uniji. Komesar za Bregzit u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Sabolč Takač ističe da je izlazak Britanije iz Evropske unije trenutno goruća tema a sve ostale u zaplićku ali napominje da je politika proširenja najuspješnija, istorijski gledano.

„Tajming je uvijek nezgodan. Ali tako će uvijek biti. Moramo da radimo jako, Mađarska nije sama u Evropskoj uniji. Postoji grupa koji zovemo Prijatelji proširenja. Tu su, pored nas, još i Rumunija, Bugarska, Austrija, Češka, Slovačka, Poljska. Nadamo se i vjerujemo da će se nam se pridružiti Hrvatska i Slovenija“, naglašava Takač.

Sve zemlje Evrope trebalo bi da budu članice EU i to je mantra koju zvanična Budimpešta stalno ponavlja, kaže Takač. Tako će, pojašnjava, Unija biti jača.

Koliko zemlje Višegradske četvorke, države centralne Evrope – Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, podržavaju proces proširenje pokazuje samit zakazan za četrvtak u Pragu kad će se njihovi premijeri sastati sa kolegama sa Zapadnog Balkana.

„Šaljemo važnu poruku našim prijateljima u EU: mi želimo da ubrzamo proces proširenja, ali razumijemo i da su postavljeni uslovi koji moraju biti ispunjeni a reforme sprovedene“, poručuje Takač sa konferencije koju je organizovala ambasada Mađarske u Podgorici.

Proces pristupanja Evropskoj nije nije jednosmjeran, ističe glavni pregovarač Aleksandar Drljević i ukazuje da, ako evropska i crnogorska strana rade zajedno, konkretni rezultati su mogući.

“Naš cilj je da ispunimo sva mjerila u narednih pet godina, možda godina duže ili kraće. i onda nam ostaje da čekamo pravi momenat za konkretan pristup i članstvo”, naglašava Drljević i podsjeća da je samo još jedno poglavlje otvoreno, da su tri zatvorena i još nekoliko spremna za to.

U Izvještima Unije ranije se 2025. pominjala kao godina proširenja. Te prognoze, međutim, sve su tiše i rjeđe.

“Teško je prihvatiti da bi moglo da ne bude proširenja u narednih pet godina jer to značilo da smo ukupno deceniju bez nove članice. Očekujemo da prije 2025. vjerovatno Crna Gora i možda još neka država postanu članice Unije,”, poručuje Takač.

Optimizam postoji, kako u crnoogroskoj vladi, tako i među građanima kad je posrijedi članstvo, napominje Drljević.

“Vjerujem da za nas u Crnoj Gori ne postoji druga solucija”, zaključio je Drljević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR