7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović-Moškov: Smjenom Medina DPS se vraća dva koraka unazad

Izvor: Foto: URA

Politika

Comments 0

Popović-Moškov: Smjenom Medina DPS se vraća dva koraka unazad

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Najnoviji slučaj smjene direktora opštinske javne ustanove “Muzeji” u Kotoru Dušana Medina, pokazao je koliko je DPS zapravo nespreman da ličnim primjerom pokaže spremnost za depolitizaciju ustanova  u Crnoj Gori, ističe Ljiljana Popović Moškov, članica Predsjedništva GP URA i predsjednica gradskog odbora u Kotoru.

“Kotorska URA se na lokalnom nivou zalagala za depolitizaciju, i da to nije bila samo mrtva riječ u programu ove partije, pokazali smo i na djelu sopstvenim primjerom. Od tri rukovodne funkcije koje smo prema koalicionom sporazumu dobili u svojoj koordinaciji, na čelu dvije su zaposleni ljudi koji sa našim partijskim opredjeljenjem nijesu imali nikakve veze, već je primljen kadar koji je između više kandidata imao najbolje reference za obavljanje odgovornih funkcija”, navodi Popović-Moškov.

Kaže da je tako na čelu Sekretarijata za zaštitu kulturne baštine izabrana dipl. arhitektica sa sjajnim referencama bez obzira što je njeno  političko opredjeljenje bilo čak suprotno tadašnjoj koalicionoj vlasti, a na čelo javne ustanove “Muzeji Kotor” prvo je primljen dipl.ekonomista, nestranačka ličnost, sa 30-godišnjim iskustvom u rukovođenju, a nakon njegovog penzionisanja, takođe je na konkursu izabrana nestranačka ličnost, sa zavidnim nivoom obrazovanja iz struke direktno povezane sa djelatnošću ove javne ustanove.

“Dušan Medin je diplomirani arheolog i master menadžer u kulturi i medijima, a trenutno završava i doktorske studije arheologije u Republici Sloveniji. Iako mlad, njegovom biografijom i objavljenim stručnim radovima i publikacijama bi se ponosile i mnogo starije kolege. Pri svemu tome ovaj mladi čovjek nije član nijedne političke partije”, ističe Popović-Moškov.

Ona naglašava da umjesto da zadrže ovakav stručan i mlad kadar i pri tome apsolutno nestranačke pripadnosti, DPS-ov Savjet javne ustanove “Muzeji  Kotor” na sjednici održanoj 10. septembra  smjenjuje ga nakon nepunih 10 mjeseci obavljanja direktorske funkcije, uz obrazloženja koja bi bila smiješna da nijesu tužna, navodi se u saopštenju. 

“A tužna su jer je ovakvim načinom “smjene”, poslata poruka  svim drugim stručnim ljudima što ih čeka ukoliko nijesu kadar koji ima DPS-ovu člansku kartu. Ne mogu a da ne postavim i pitanje koliko ovakvi potezi DPS-a doprinose smanjenju odliva naših “mozgova” u inostranstvo i koliko su ovakvi potezi DPS-a ohrabrujući za naš mladi kadar da ostane u svojoj Crnoj Gori i doprinesu njenom razvitku na svim poljima?”, dodaje Moškov.

Dodaje da je URA-i Kotor odgovor poznat, a pitanje je upućeno, kako kaže, ne bi li se neko iz vrha vladajućeg DPS-a napokon trgnuo i pokrenuo akciju sveobuhvatnog “resetovanja”  matrice ponašanja, po kojoj ovaj politički subjekat djeluje već decenijama.

“URA je u svom malom djelokrugu nadležnosti koji su joj dati u kotorskoj lokalnoj upravi pokazala da je depolitizacija moguća, i napravila iskorak. Zamislimo samo što bi takvi potezi značili za crnogorsko društvo i državu uopšte, kada bi takve iskorake počeli  da prave i odgovorni u svim partijama koje imaju nadležnosti nad mnogo većim djelokrugom rada i odlučivanja, bez obzira da li se radi o državnom ili lokalnom nivou”, kaže Popović-Moškov. 

  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR