16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena sjednica Odbora, prisustvovali joj i predstavnici EU

Politika

Comments 5

Završena sjednica Odbora, prisustvovali joj i predstavnici EU

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Završena je sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

U radu su danas učestvovali članovi ovog tijela iz vladajućih stranaka, kao i Momo Koprivica i Danilo Šaranović iz Demokrata, SDP-ov Raško Konjević i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. 

Sjednici su prisustvovali i predstavnici delegacije Evropske unije: šef delegacije EU u CG Aivo Orav i generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danielson.

Nakon sjednice novinarima su se u holu Skupštine obratili Konjević, Koprivica i Šaranović.

"Razgovor je bio koristan, dobili smo poruke na fonu onoga što EK smatra ključnim vrijednostima, a to je potreba za dijalogom i vladavina prava, slobodni i fer izbori. Sa Danielsonom smo razmijenili mišljenja i možemo izvući određenu vrstu poruka", kazao je nakon sjednice Raško Konjević iz SDP-a. 

"Kristijan Danielson je kao prvu stvar naveo vladavinu prava. Ne treba praviti veliku dramu. Administrativni odbor treba da se zakaže, formalni zahtjev sam uputio. I treba da se odluči o zahtjevu Posebnog kluba. To je obaveza ne zato što sam ja to tražio. Luiđ Škrelja je javno na sjednici rekao da će se Odbor izjasniti o tome", kazao je Konjević. 

Administrativni odbor se, dodaje Konjević zakazuje za dan, a o tome se odlučuje za 15 minuta.

"Ne možemo prejudicirati odluku Administrativnog odbora u vezi sa zahtjevom Damjanovića. Ako bude pozitivna odluka Odbora, onda možemo nastaviti rad Odbora za izborne reforme, jer znamo kakva će biti odluka na plenumu", kazao je Konjević.

Danilo Šaranović iz Demokratske CG kazao je da su visokog predstavnika EU upoznli sa složenom situacijom u zemlji.

"Zahvalili smo se i Oravu i Danielsonu na podršci za implementaciju Briselskog plana koji je srušio Gvozdenovićev plan, a kojim je bila planirana krađa narednih izbora. Dokaze kako je planirana krađa smo juče predstavili, a danas ćemo predstaviti verifikaciju te krađe. Ne samo da su planirali odlaganje sveobuhvatne izborne reforme za period nakon izbora 2020. godine, već su planirali i instaliranje izborne administracije koju je takvu planiranu krađu na parlamentartnim izborima  trebalo da verifikuje i legalizuje. Članom 24 nacrta ovog zakona predviđa se Centralana izborna komisija koja broji pet članova, koji se biraju bez kvalifikovane većine i bez kvalifikovane procedure za izbor, a na prijedlog Administrativnog odbora Luiđa Škrelje. To DPS-u garantuje u potpunosti lojalnu Centralnu izbornu komisiju. Time bi kompletna izborna administracija bila ništa drugo osim samo još jedan od brojnih alata za izbornu krađu. Nema tog tajnog plana šefa DPS-a i Predraga Bulatovića koji nećemo otkriti. Ili ćemo stvoriti uslove za fer izbore ili ih neće biti", kazao je  Šaranović.

"DPS ima plan da opoziciju uvede u cajtnot" , tvrdi Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore. 

"Zato je odlaganje rada Odbora u interesu DPS, a ne opozcije. Umjesto planova odlaganja, iznijeli smo konkretan i konstruktivan prijedlog. Odlaganje je u interesu DPS-a jer želi da nas uvede u izbornu godinu. Ako se ima u vidu plan DPS-a da sveobuhvatna reforma treba da se desi tek poslije 2020. postavlja se pitanje da li iko normalan traži odlaganje Odbora. Već ove jeseni treba da imamo utvrđena rješenja za sprječavanje izborne krađe. Učestvovaćemo u radu Odbora i u budućem periodu ukoliko postoji kvorum i ukoliko učestvuje ostatak članova Odbora sa kvote opozicije", kazao je Koprivica.

Iz DPS su saopštili da će se nakon sjednice obratiti saopštenjem. 

Podsjećamo, jučerašnje sjednica Odbora prekinuta je nakon što su iz sale, s različitim obrazloženjima, izašli Raško Konjević i Neđeljko Rudović, kao i Demokrate Momo Koprivica i Danilo Šaranović.

Raško Konjević iz SDP-a napustio je salu nakon što nije prošao njegov prijedlog o odgađanju sjednice Odbora.

On je to tražio kako bi se prije nastavka rada, Administrativni odbor saopštio ima li Posebni klub poslanika ima pravo na svog predstavnika.

Potom su, zbog, kako su naveli "opstrukcija i političke predstave" salu napustili i predstavnici Demokrata.

Iz sale je, na kraju,izašao i Neđeljko Rudović, koji je podržao prijedlog Konjevića. 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

ines23

Najvece prevara za narod su Demokrate, partija koja se svima omrzla, i koja samo gleda svoju korust preko tudjih ledja.

goran1978

Odrzana sjednica, ovi iz opozicije ne bi dosli da nije bilo ovih iz EU!

Liberal

Po zadatku ,demokrate koje tapsu milu dok drzi govor u americkoj ambasadi sad trk u odbor sa dpsom... Ko zna mozda su im rekli da ga ruse iznutra hahahah