15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Neotvaranje Poglavlja 8 pokazuje nedostatak volje u Briselu

Politika

Comments 1

Radulović: Neotvaranje Poglavlja 8 pokazuje nedostatak volje u Briselu

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Čest je utisak da je politika proširenja u Briselu skrajnuta sa glavne agende. Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović saglasan je da trenutno politika proširenja nije toliko bitna za određene strukture u Evropskoj uniji, ali da za zemlje Zapadnog Balkana jeste.

Radulović za Antenu M naglašava da ta politika, u suštini, jeste važna za EU ali da se, kaže, već neko vrijeme ne shvata ozbiljnost procesa integracije kao ni situacije na Balkanu.

Ipak ga raduje, kako nam je rekao, što je nova Evropska komisija podigla na viši nivo portfolio proširenja i to što je za komesara za proširenje predložen Laslo Tročanji, kandidat Mađarske koja se glasno zalaže za proširenje.

"Ima manjih naznaka da bi makar u tehničkom smislu, ako ne u političkom, moglo biti napretka u procesu", ističe Radulović.

Mađarska se, uz ostale zemlje Višegradske četvorke, Česku, Slovačku i Poljsku najglasnije zalaže za proširenje EU. Pitali smo Radulovića da li je dovoljno glasno, da to čuju i ostale države. Na predstavnicima V4 je, kaže Radulović, da iznose argumente.

"Naravno da će sa druge strane biti više otpora - ili prema Crnoj Gori, zemljama Balkana ili procesu proširenja uopšte. Zato treba obratiti pažnju na argumente i poruke koje ćemo mi slati odavde i nadajmo se porukama od onih, koji sjede u Briselu a zalažu se za politiku proširenja", napominje Radulović.

Podsjećamo da Crna Gora već neki period nije napravila konkretak korak ka EU odnosno nije skorije otvoreno ni zatvoreno poglavlje. Ostalo je jedno Poglavlje 8 - Konkurencija da bude otvoreno, a često djeluje da se taj proces odugovlači. Radulović ističe da je Crna Gora učinila više grešaka kad je posrijedi Poglavlje 8 ali da su problemi ispravljeni te da postoji osnova za početak pregovora. Neotvaranje poglavlja trebalo bi više tumačiti u političkom nego u tehničkom kontekstu, smatra Radulović.

"Treba to tumačiti kao nedostatak volje Brisela da uopšte cijeli proces proširenja, ne samo na Crnu Goru nego na sve zemlje Zapadnog Balkana, podigne na neki veći nivo. Jer samo otvaranje posljednjeg poglavlja u crnogorskoj integraciji bi slalo drugu vrstu političke poruke ostalim zemljama, a Brisel ne želi u ovom trenutku da pošalje takvu poruku ", zaključuje Radulović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

MARTIN

600.000 građana..A Vlast mulja...sirotinjske plate..Napravili smo Coctel od CG...EU ide svojim putem.Kad je mene ka Crnogorca...CG.se smucila. A kako Tek njima