15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaključen sporazum o zajedničkom patroliranju granicom

Politika

Comments 0

Zaključen sporazum o zajedničkom patroliranju granicom

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci zajedno sa crnogorskom policijom patrolirati duž granice Crne Gore.

Iz Vladine službe za odnose sa javnošću je saopšteno da će Evropska unija (EU) pružiti ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazum su popodne u Luksemburgu potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja trenutno predsjedava EU, Maria Ohisalo i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos.

Nuhodžić  je ocijenio da Sporazum predstavlja osnaživanje uspješne i kvalitetne saradnje Crne Gore i EU u oblasti bezbjednosti granice.

„Sporazumom smo otvorili novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove“, rekao je Nuhodžić na konferenciji za medije nakon potpisivanja sporazuma.

Prema njegovim riječima, samo jačanjem saradnje može se ostvariti zajednički cilj kojem teže, a to su bezbjedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od djelovanja kriminalaca.

Nuhodžić je kazao da su danas potvrdili da su ujedinjeni u misiji da djeluju udruženo i da se zajednički uhvate ukoštac sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam.

„Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbjednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u cijeloj Evropi“, poručio je Nuhodžić.

Avramopulos je zaključivanje sporazuma nazvao „važnim postignućem, kako za Crnu Goru, tako i za EU“.

Kako je kazao, sporazum je još jedan korak ka punoj operacionalizaciji Frontexa i označava korak naprijed u saradnji između EU i partnera sa zapadnog Balkana.

"Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je potpisala takav operativni sporazum, nakon operacije pokrenute u Albaniji početkom ove godine, koja je već dala pozitivne rezultate“ rekao je Avramopolos zahvalivši se Crnoj Gori na spremnosti i naporu da sporazum bude postignut.

Ohisalo je ocijenila da je potpisivanje Sporazuma još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje EU s Crnom Gorom.

Ona smatra da će sporazum donijeti koristi obijema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

„Šire gledano, uvjereni smo da će ovaj sporazum o statusu unaprijediti saradnju s čitavim regionom Zapadnog Balkana, što EU smatra jednim od svojih prioriteta“, rekla je Ohisalo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR