Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

EU nije blokirala pregovore sa CG

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Pobjeda

EU nije blokirala pregovore sa CG

Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom (EU) u cjelini.

To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori, kazala je za Pobjedu portparolka Evropske unije Maja Kocijančić.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko dana u više navrata iz DF-a su se čule poruke da je EU aktivirala klauzulu balansa.

Iz EU, međutim, demantuju takve stavove, navodeći da pažljivo prate svaki korak u vladavini prava.

"Evropska komisija je posljednjih godina veoma pažljivo postupala u pregovorima o pristupanju, na svakom koraku ocjenjujući napredak u vladavini prava. Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini. To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori", kazala je Kocijančić Pobjedi.

Inače, klauzula balansa predstavlja oblik suspenzije pregovora, koji bi se manifestovao u "blokadi" otvaranja novih pregovaračkih poglavlja ukoliko ne dođe do daljeg i dovoljnog progresa u poglavljima 23 i 24, koja u fokusu imaju sveobuhvatnu borbu protiv korupcije i jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Crna Gora je u pregovorima sa EU otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još poglavlje 8, koje se odnosi na konkurenciju.

Na posljednjoj međuvladinoj konferenciji EU sa Crnom Gorom, koja je održana u decembru prošle godine u Briselu, Crna Gora je otvorila pregovaračko poglavlje 27 Životna sredina i klimatske promjene. Iako se očekivalo da bi poglavlje 8 moglo biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, ona tada nije ni održana.

Ostavi komentar

0/300