6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministar Darmanović u Barseloni: Crna Gora odlučna da doprinese budućem radu Unije za Mediteran

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Ministar Darmanović u Barseloni: Crna Gora odlučna da doprinese budućem radu Unije za Mediteran

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Crna Gora orijentisana je ka usvajanju najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine, budući da je Ustavom deklarisana kao ekološka država, kazao je Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovujući je na IV Regionalnom forumu Unije za Mediteran pod nazivom „Trasiranje puta pred nama“, koji je održan u Barseloni. 

On je izjavio je da Crna Gora snažno podržava Uniju za Mediteran i Mapu puta koja je usvojena 2017. 

„Na toj liniji, veoma je važna saradnja u domenu infrastrukturnog povezivanja, održivog razvoja, interkulturnog dijaloga i zapošljavanja“, kazao je ministar.

Na uvodnoj sesiji koju su otvorili visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Španije Žozep Borelj i kopredsjedavajući Unije za Mediteran, ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safadi prezentovani su prioriteti Unije za Mediteran za narednu godinu: zaštita životne sredine, tretiranje pitanja klimatskih promjena, ekonomskog i rasta trgovinske razmjene, promocija investicija i kreiranje radnih mjesta. 

Mogerini je ukazala je na neophodnost stvaranja bezbjednijeg svijeta za sve građane, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo. Pozdravila je progres na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju proces evropske integracije i ukazala na značaj prvog samita Arapske lige i Evropske unije održanog u februaru ove godine. 

Borelj je posebno istakao značaj borbe protiv trgovine ljudima, suzbijanja populizma i nacionalizama, interakcije sa civilnim društvom i inkluzije subjekata koji mogu doprinijeti rješavanju pomenutih pitanja. 

Safadi je aspostrofirao važnost ljudskog razvoja i borbe protiv terorizma, te zalaganja za kulturni dijalog i dijalog mira.

Predstavljajući ključne projekte Unije za Mediteran u domenu klimatskih promjena i zaštite životne sredine, generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamel posebno se osvrnuo na posvećenost regionalnoj saradnji i, s tim u vezi, što većoj integraciji.

Ministar Darmanović je tokom plenarne sesije predstavio posvećenost Crne Gore u kontekstu unapređenja saradnje u regionu, kao i napredak u integracionom procesu. 

Govoreći o bezbjednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i graničnoj bezbjednosti, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Statusnog ugovora o aktivnostima u nadležnosti Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu. Na tom fonu, ocijenio je važnim da EU i NATO ostanu aktivni u regionu Zapadnog Balkana. 

Takođe, na marginama Foruma, ministar Darmanović je imao susret sa ministrom vanjskih poslova Španije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljem, kojom prilikom je razmotren proces proširenja EU na region Zapadnog Balkana.

Ministar se, takođe, sastao i sa alternativnim ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Miltiadisom Varviciotisom.Ključne teme razgovora ticale su se evropske integracije, a posebno je izraženo zadovoljstvo davanjem zelenog svijetla na Izvještaj o ispunjenosti mjerila za otvaranje poglavlja 8 - Konkurencija od strane zvanične Atine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR