10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reagovanje Opštine Tivat na tvrdnje Crnogorske: Neosnovani i neutemeljeni napadi

Politika

Comments 0

Reagovanje Opštine Tivat na tvrdnje Crnogorske: Neosnovani i neutemeljeni napadi

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Povodom tvrdnji predsjednika OO Crnogorske Tivat i člana Predsedništva Crnogorske Gorana Božovića da predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac prikriva informacije o nezakonitom zapošljavanju i neplanskom trošenju budžeta, oglasili su se iz Opštine. 

"Neosnovani i neutemeljeni napadi na Opštinu Tivat i njene radnike, vrijeđanje zaposlenih i bivših kolega i saradnika, ne samo što su pokušaji zamajavanja javnosti ovog bivšeg rukovodioca u Opštini Tivat, ispod svakog dostojanstva i nivoa, već su i krajnje neetični budući da je bivši sekretar sekretarijata za informacione sisteme i zajedničke poslove, Goran Božović, i sada na platnom spisku Opštine Tivat i da svakog mjeseca prima platu iz budžeta „poltronske“ Opštine", navedeno je u reagovanju Opštine Tivat. 

"Etički kodeks, kako navode, ne postoji u "percepciji bivšeg sekretara sa (na sreću po Opštinu) neostvarenim narcisoidnim ambicijama čelnika opštine. U narodu postoji više izreka za ovu vrstu ponašanja, asocijacija je nepobitna".

"No, Božovićeva narcisoidnost, njegove nerealne ambicije i neskrivene pobude su, pak, djelokrug rada nekih drugih institucija a ne Opštine Tivat. Profesionalni rezultati su, međutim, predmet preispitivanja, a u slučaju bivšeg sekretara Božovića, i negativnih nalaza nadležnih državnih inspekcijskih organa", navedeno je u saopštenju. 

Naime, kako tvrde iz Opštine, kao sekretar za informacione sistema i zajedničke poslove,Goran Božović je uspio da ostvari i dugi niz godina ignoriše impresivan broj nepravilnosti, direktno ugrožavajući radni odnos nekoliko zaposlenih u službama i organima Opštine Tivat.

"Za ispravljanje utvrđenih nepravilnosti i dovođenje dokumentacije u red, bili su potrebni mjeseci. Kontrolni nadzor za 2014. godinu, izvršen u tekućoj godini, pokazao je da u oblasti radnih odnosa već pet godina postoje nepravilnosti koje je sekretar Božović ignorisao, i pored urednog inspekcijskog nalaza. Naravno, nije se radilo o njegovom ličnom radnom odnosu, tu je sva dokumentacija bila uredna, nego o radnim odnosima najmanje osam zaposlenih u opštinskim službama i organima. Njihov status je ostavio neregulisanim punih pet godina! Navodimo „najmanje osam zaposlenih“, jer je to nalaz kontrolnog nadzora samo za 2014. godinu", saopšteno je iz Opštine Tivat. 

"Naime, Ministarstvo javne uprave – Odjeljenje za inspekcijski nadzor nadležno je za inspekcijski nadzor u organima lokalne samouprave. Redovni nadzor za tekuću i, u okviru njega kontrolni nadzor za 2014. Godinu, pokazali su da u Arhivi Opštine Tivat nije pronađen niti jedan zapisnik o izvršenom nadzoru u 2014. godine, kada su upravljanje ljudskim resursima i radni odnosi bili u nadležnosti sekretarijata Gorana Božovića. Prema navodima Uprave inspekcije, rok za ispravljanje nepravilnosti po zapisnicima Uprave koji su 2014. godine uredno dostavljani, bio je 30 dana".

Niti su, dodaju ispravljeni registrovani nedostaci, niti je Upravi upućena bilo kakva informacija o tome.

"Pri kontrolnom inspekcijskom nadzoru u Komunalnoj policiji, u tekućoj godini Upravna inspekcija je, uvidom u personalni dosije radnika utvrdila da za jednog zaposlenog (M.L.) nema dokaza o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme po osnovu javnog oglasa, to jeste da po zapisniku Inspekcije iz 2014. nije preduzeta nijedna radnja u cilju otklanjanja tada ustanovljenih nepravilnosti.Prilikom nadzora u Sekretarijatu za finansije i lokalne javne prihode, uvidom u personalne dosijee zaposlenih utvrđeno je da za čak tri zaposlena nema dokaza o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme po osnovu javnog oglasa, te da nije preduzeta niti jedna radnja u cilju otklanjanja nepravilnosti konstatovanih još pri inspekcijskom nadzoru 2014. godine! Punih pet godina! Zahvaljujući „ažurnom“ radu bivšeg sekretara Božovića".

Kako dalje navode, kontrolni inspekcijski nadzor u Službi zaštite i spašavanja Tivat pokazao je da za čak četiri zaposlena nema dokaza o zasnivanju radno odnosa na neodređeno vrijeme po osnovu javnog oglasa, kao i da nije preduzeta niti jedna radnja u cilju otklanjanja ovih nepravilnosti konstatovanih još prije pet godina!

"Sadašnje Odjeljenje za upravljanje ljudskim resursima je, nakon dostavljenog zapisnika, u 2019. godini otklonilo konstatovane ove nepravilnosti i ispravilo greške bivšeg sekretara Božovića. Opisani propusti su samo fragment njegovog „profesionalnog“ rada. Njegova vrijeđanja zaposlenih i rukovodstva Opštine Tivat su samo smiješan i banalan pokušaj da sa funkcije predsjednika male lokalne partije prikrije svoje propuste", zaključuju iz Opštine Tivat. 

Božović: Kusovac skandalozno prikriva informacije o nezakonitom zapošljavanju i neplanskom trošenju budžeta

Opštinski odbor Crnogorske Tivat, podsjećamo, optužio je Kusovca i njegove službenike da na perfidne načine pokušavaju da sakriju informacije o nezakonitom zapošljavanju i trošenju budžeta.

„Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspješno, ipak pokušavali prikriti identitet lica koja nezakonito zapošljavaju po partijskoj direktivi. Međutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konačno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zaštite ličnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplaćuju po ugovorima, od kojih je ogromna većina nezakonita. Skandalozna je činjenica da u zvaničnim rješenjima izmišljaju obrazloženja koja nemaju utemeljenje niti u jednom propisu. Ne radi se ođe o zaradama u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, mada ni tada ne bi smjeli sakriti iznos, nego o naknadama koje se proizvoljno određuju mimo zakona za kratkoročno angažovanje lica za obavljanje nekog posla van djelatnosti organa, a većinom se radi o nezakonitom zapošljavanju lica zloupotrebom ugovora o privremenim i povremenim poslovima, pa tim prije ne smiju biti skriveni od javnosti. Interes javnosti je da zna kome i koliko se isplaćuje iz budžeta koji se puni plaćanjem poreza svih građana, a naročito je interes javnosti da zna kako bahato, bezobzirno i krajnje nezakonito troše naše pare radi ličnih i partijskih interesa”, poručio je ranije Goran Božović, predsjednik OO Crnogorske Tivat i član Predsjedništva Crnogorske. 

Iz Crnogorske su, između ostalog saopštili da Kusovac brutalno krši odluku Vlade Crne Gore o moratorijumu na zapošljavanje u javnom sektoru koja je na snazi od jula 2018,  a koja je nedavno produžena do 01. marta 2020. te da otvoreno prkosi premijeru Markoviću i ministarki Pribilović koji kao floskule demagoški ponavljaju da žele smanjiti javnu administraciju i učiniti je efikasnijom i funkcionalnijom.

„Džabe krijete informacije koje predstavljaju dokaze kako zloupotrebom položaja i nesavjesnim radom u službi uništavate naš grad. Da li ste svjesni činjenice da ste potpisali preko 160 nezakonitih akata o zapošljavanju u Opštini Tivat za vrijeme Vašeg mandata u trajanju od nepunih 15 mjeseci, g-dine Kusovac, te da ste time direktno oštetili budžet u bruto iznosu od preko 250 hiljada eura, uz izvjesno nanošenje štete i dalje, jer mnogi ugovori još traju, a u međuvremenu zaključujete nove ili ih produžavate sa istim licima? Da li ste svjesni da činite krivična djela u produženom trajanju za koja su predviđene dugogodišnje zatvorske kazne, od kojih Vas uz ostala brojna nedjela ni Bog sam ne može spasiti, ako je Crna Gora pravna država? Ako nije sad, biće uskoro, budite sigurni. I džabe nadležni žmure na sve ovo uprkos brojnim dokazima, jasno nam je da im ne pada na pamet da pokrenu postupak po sopstvenoj inicijativi, i zato ću se lično potruditi da ne śede skrštenih ruku kad ste Vi i vaši saradnici u pitanju”,  poručio je Božović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR