7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP: Fašizam je poražen, ali ideologija i dalje živi u glavama ekstremista

Politika

Comments 1

SDP: Fašizam je poražen, ali ideologija i dalje živi u glavama ekstremista

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ne smije se dozvoliti da se ideje fašizma šire u javnom prostoru i govoru, kako ne bi ponavljali greške prošlosti, poručuje član Predsjedništva Sovijldemokratske partije Mirko Stanić. 

"U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kao podsjetnik na najmračniji period moderne evropske istorije.

Na ovaj dan se sjećamo početka pogroma koji se desio 1938. kada su u toku "Kristalne noći" napadnuti vjerski, privatni i poslovni objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj, čime je zvanično počeo obračun sa tom zajednicom u cijeloj Evropi, što će na kraju dovesti skoro do nestanka Jevreja na našem kontinentu i smrti više od 6 miliona nedužnih ljudi.

Fašizam je i na području Crne Gore i tadašnje Jugoslavije ostavio krvavi trag kroz ubistva hiljada crngorskih građana u periodu 1941-1945 od strane njemačkih i talijanskih okupatora i njihovih domaćih saradnika. Danas je dan da se sjetimo i nedužnih žrtava u Velici, Pivi, Pljevljima, Kolašinu, Baru i na skoro svakoj stopi naše države tokom teških godina", poručuje Stanić. 

On kaže da ne smijemo zaboraviti ni desetine hiljada crnogorskih antifašističkih boraca čija hrabra borba je doprinijela konačnom oslobađanju Jugoslavije i uspostavljanju napredne, prosperitetne i nezavisne države koja nam je svima služila na ponos. 

"Danas, kad neki pokušavaju relativizovati tu borbu i opravdavati djelovanje fašištičkih i saradničkh snaga, na nama je da iznova podsjetimo da fašizam u Evropi poražen, ali da ta nesrećna ideogolija "krvi i tla", "viših i nižih naroda" i dalje živi u glavama ekstremista i da se ne smije dozvoliti da se te ideje šire u javnom prostoru i govoru, kako ne bi ponavljali greške prošlosti.
Socijaldemokratska, kao temeljna atifašistička partija, će nastaviti sa dosljednom borbom protiv svakog oblika nacionalno i vjerski motivisanog ekstremizma u želji da crnogorsko društvo izgrađujemo na principima građanskog, multinacionalnog, otvorenog i evropskog društva", navodi on. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

A Vi se jednoj od druzina, naslednika fasistickih ideja , upornodrzite za skut !