14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Napredak u poglavljima 23 i 24, Vlada neće dodjeljivati stanove sudijama, tužiocima i poslanicima

Politika

Comments 0

Napredak u poglavljima 23 i 24, Vlada neće dodjeljivati stanove sudijama, tužiocima i poslanicima

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Ohrabrujući je Radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru jer, kako je ocjenio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, predstavlja poruku da proces pristupnih pregovora nije zaustavljen i da država ostaje u fokusu Evropske unije.

Aleksandar Drljević, upitan o non paper dokumentu što ga je pripremila Francuska, rekao je da je rano o njemu govori, te da će dokument biti sjutra pred drugim članicama EU.

"Nije još uvijek jasno da li će se ovakav pristup primijeniti na države koje su već u procesu pregovora ili one koje još nisu počeli sa suštinskim pregovaranjem. Jer ja mislim da se isti princip ne može primijenti za drževe koje su itekako odmakle u procesu pregovora kao što je slučaj sa Crnom Gorom", dodao je Drljević.

U izvještaju Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 konstatovan je jasan napredak u prevazilaženju izazova koje su notirani u Izvještaju EK iz maja, u oblastima slobode medije, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima saopštila je Marijana Laković Drašković.

EU je prepoznala napredak u svim poglavljima vladavine prava, kazala je ona. Postoje i slabosti koje je registrovala crnogorska strana i rješava ih, dodala je. 

Laković Drašković, na pitanje o negativnim stvarima iz izvještaja, prije svega o stambenoj politici, kaže da Vlada neće odustati.

"Saglasni smo sa stavom EU da politika rješavanja stambenih pitanja ne smije da ostavi nijedno otvoreno pitanje, da mora da bude transparentan proces bez prostora za sumnju", kazala je ona.

"Saglasni smo i sa stavom EK da Vlada ne treba da rješava stambeno pitanje zaposlenih u zakonodavnoj i sudskoj vlasti i to će uskoro biti ispravljeno", naglasila je ona.

Kada je posrijedi mandat Vesne Medenice, Drašković Laković vjeruje kako će uvjeriti Brisel u ispravnost stava  Vlade -  da je predsjednici vrhovnog suda ovo drugi a ne treći mandat.

"Ova tema, kao i još neke, biće predmet dodatnih razgovora sa evropskim partnerima i vjerujem da ćemo ih pravnom argumentacijom ubijediti da takvi stavovi nijesu zasnovani na činjenicama već utiscima i pogrešnoj percepciji dijela javnosti”, rekla je Laković Drašković.

Sa još nekim stavovima Evropske komisije, Vlada nije saglasna. Između ostalog, kada je riječ o uticaju izvršne vlasti na tužilaštvo, napominje pregovaračica za poglavlja 23 i 24.

“Tužilac rukovodi predkrivičnim postupkom, uzajamna saradnja policije i tužilaštva je na visokom nivou i tu apsolutno ne može da postoji nikakvog uticaja izvršne vlasti”, rekla je Laković Drašković.

Notiran je napredak u novim zakonima za medije koji će biti završeni do kraja godine. Pomenuti su u izvještaju slučajevi napada na novinare.

“Nije sve u Vladi, nesto je i na vama medijima”, rekla je Laković Drašković.

Slučaj Marovic je opet pomenut u izvještaju.

"Crna Gora je sve uradila u svom domenu, o tome je informisana EK. Sad je lopta u dvorištu Srbije", kazao je Drljević.

Ekonomsko državljanstvo je pomenuto u non paperu. To nije strano državama članicama, napomenuo je Drljević. Može, kako je saopštio, da bude dobro za Crnu Goru, za razvoj. "Ako budemo radili po konceptu koji smo uspostavili, onda neće biti problema sa EU", zaključio je glavni pregovarač.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR