14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održan trening za predstavnike izbornih komisija

Politika

Comments 0

Održan trening za predstavnike izbornih komisija

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Predsjedavajući opštinskih izbornih komisija (OIK) i sekretari imaju centralnu ulogu na izborima, poručeno je sa dvodnevnog treninga koji je organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, trening za visoke predstavnike Državne i opštinskih izbornih komisija na temu razvoja programa obuke za članove biračkih odbora, vezano za procedure na biračkim mjestima, organizovan je danas i u četvrtak u Podgorici.

„Oko 25 predstavnika organa zaduženih za upravljanje izborima na državnom i lokalnom nivou razgovaralo je o iskustvima iz izbora 2016. i 2018. godine i o tome kako unaprijediti rad u predstojećoj izbornoj godini“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević kazao je da su edukacije iz 2016. godine, organizovane uz pomoć Misije OEBS-a u Crnoj Gori, rezultirale ustanovljavanjem baze trenera i edukatora.

“Treneri su obavili kvalitetan posao, što su potvrdili izvještaji posmatračkih misija ODIHR-a. Ovaj model pokazao je svoju održivost i na izborima 2018. godine”, kazao je Vukčević.

Kako je naveo, trening je prilika da se razmotre načini kako model može biti unaprijeđen i koje korake je potrebno preduzeti u susret parlamentarnim izborima 2020. godine.

On je najavio da će do kraja godine biti održane još dvije radionic, na temu komunikacije sa medijima i naučenih lekcija.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije kazala je da predsjedavajući opštinskih izbornih komisija i sekretari igraju centralnu ulogu na izborima.

„Vaša uloga je od vitalne važnosti da osigurate da svaki glasač ima povjerenje da će njegov glas biti tajan i da će se brojati. Građani će kroz vaš rad steći povjerenje u izborni proces”, poručila je Davije.

Ona je dodala da se približavaju parlamentarni izbori naredne godine, i da predsjedavajući biračkih odbora i njihovi članovi moraju u potpunosti biti upoznati sa pravilima izbora.

„Ova radionica je osmišljena da pomogne opštinskim izbornim komisijama da obuče članove biračkih odbora koji rade na lokalnim i opštim izborima u Crnoj Gori“, kazala je Davije.

OEBS-ov viši savjetnik za izbore Bujar Basha rekao je da je zadovoljan napretkom postignutim u obuci članova biračkih odbora.

„Čestitam svima koji su doprinijeli usvajanju preporuka OEBS/ODIHR-a u sferi obuke“, rekao je Basha.

Radionica je dio ovogodišnjeg projekta Misije OEBS-a za izbore, koji ima za cilj da poboljša transparentnost rada Državne izborne komisije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR