9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijedlog rezolucije SDP-a nije uvršten u dnevni red

Politika

Comments 0

Prijedlog rezolucije SDP-a nije uvršten u dnevni red

Izvor: Mina

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Skupština nije prihvatila da se u dnevni red sjednice, koja je počela danas, uvrsti Prijedlog rezolucije o očuvanju Aerodroma Crne Gore, koju su dostavili poslanici Socijaldemokratske partije.

Poslanici SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, predloženom rezolucijom tražili su da se odustane od od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao da, iako podržava rezoluciju, nije mogao da je uvrsti u dnevni red.

On je objasnio da u momentu kada je koncipiran dnevni red i zakazana sjednica nije prošlo 15 dana od kada je rezolucija upućena Parlamentu.

“Što se mene tiče ona će se naći u dnevnom redu naredne sjednice Skupštine”, poručio je Brajović.

Poslanici SDP-a su rezolucijom predlažili da parlament zaduži Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture, sa procjenom potrebnih ulaganja i izvjesnom mogućnošću kompanije Aerodromi Crne Gore da finansira svoj budući razvoj.

Oni su tražili i da Skupština sugeriše potrebu izrade dugoročne strategije razvoja avio-saobraćaja, sa posebnim osvrtom na poziciju nacionalne avio-kompanije, jer je dosadašnja praksa pokrivanja dugova iz državnog i budžeta subjekata u državnom vlasništvu, nezakonita, štetna i neodrživa.

SDP je predloženu rezoluciju dostavila jer Aerodromi Crne Gore, i pored nametnutiih obaveza prema nacionalnom avio-prevozniku Montenergro Airlines-u, kao i brojnih manjkavosti u poslovanju aktuelnog menadžmenta preduzeća, bilježe pozitivne poslovne rezultate, obezbjeđuju razvoj iz sopstvenih sredstava i pune državni budžet.

Jedan od razloga predlaganja rezolucije je i to što Aerodromi, sa pripadajućom infrastrukturom, zbog svoje specifične, gotovo monopolske, pozicije na tržištu, obezbjeđuju značajni garantovani profit.

U SDP-u smatraju da taj profit mora da ostane državi kao vlasniku, odnosno njenim građanima, i da se od njega mogu finansirati razne djelatnosti od javnog interesa, umjesto što bi završio kao zarada i ekstraprofit bilo kom koncesionam i privatnom subjektu.

Oni su naveli i da je neophodno da se otvori parlamentarna rasprava na tu temu i usvoje odgovarajući zaključci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR