11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština o NATO misiji u Iraku

Politika

Comments 0

Skupština o NATO misiji u Iraku

Autor: Sanja Novaković

  • Viber

Na dnevnom redu skupštinoskog zasijedanja je Prijedlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju u Iraku. Odluku je prethodno podržao Odbor za bezbjednost i odbranu.

Ministar Odbrane Predrag Bošković kazao je u Skupštini da će u tu misiju ići dva štabna podoficira.

Ministarstvo odbrane, kako je obrazloženo, odrediće pripadnike VCG, trajanje rotacije - smjene, izvršiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u misiji NMl.

Nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi stekli su se uslovi da se pojača vojno prisustvo Crne Gore u okviru NATO vođenih međunarodnih misija i operacija, obrazloženo je iz Ministarstva.

Za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici jer, kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu.

U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bill angažovani u nekoj od misija, što je doprinijelo da proces dostizanja interoperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasnijl.

DF-ov Milan Knežević smatra da ukoliko nastavi slanje naših vojnika da, kako je kazao čuvaju mir po bijelom svijetu, Crnu Goru neko može okupirati za manje od 24 sata.

Govoreći o izdacima za NATO i pomoći NATO-a Crnoj Gori pitao je ministra Boškovića:

“Recimo sjutra ako se zarati između nas i Albanije, i mi ako ponovo krenemo da oslobađamo Skadar, koga će braniti NATO? Da li će braniti nas, ili će braniti Albaniju u slučaju da otpočne projekat “Velike Albanije”, a mi krenemo da oslobađamo Skadar staru srpsku prijestonicu”, kazao je Knežević.

SDP podržava Prijedlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju u Iraku, kazao je poslanik Raško Konjević. 

Odluku podržava i Genci Nimanbegu.

Odluku podržava i HGI.

Poslanik DPS –a Dragutin Papović kaže da Crna Gora nikada nije bila antisrpska i neće biti, ali poručuje da će biti antibjelaška i antičetnička. 

Govoreći o jučerašnjoj polemici u Skupštini izmedju DF-a i poslanika Škrelje, poslanica Fronta Marina Jočić je kazala:

“U Njegoševoj Crnoj Gori ko god bi vas optužio za kukavičluk ne bi mu ginulo makar da ga za brkove počupate, ako mu ne biste sasuli metak u čelo, a nas je gospodin Škrelja optužio za kukavičluk".

Tokom završne riječi ministar Predrag Bošković kazao je da je i današnja rasprava u Skupštini pokazala ispravnost odluke Crne Gore da bude članica NATO-a.

"Misija u Iraku nije obaveza to je nešto što smo procijenili da je u najboljem interesu Vojske Crne Gore.
To je prilika da edukujemo pripadnike Vojske u logističkom smislu", kazao je Bošković.

Zasijedanje uživo:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR