8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Evropa proširenjem može postati stabilnija i sigurnija"

Politika

Comments 0

"Evropa proširenjem može postati stabilnija i sigurnija"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Evropa proširenjem na Zapadni Balkan, u skladu sa pravilima i propisanim kriterijumima, samo može postati stabilnija i sigurnija, poručio je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Darmanović je priredio danas tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike diplomatskog kora.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, podsjetio na izazove tokom godine i ključna dostignuća na spoljnopolitičkom planu.

Prema njegovim riječima, izazovi, kao što su globalna finansijska kriza, migraciona kriza i Bregzit doveli su do određenog zastoja na proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Darmanović je ukazao je da proširenjem na Zapadni Balkan, u skladu sa pravilima i propisanim kriterijumima, Evropa samo može postati stabilnija i sigurnija.

„Vjerujemo da svi evropski lideri dijele ovo mišljenje", rekao je Darmanović.

On je rekao da se saradnja sa diplomatskim korom i državama iz kojih dolaze zasniva na dosljednosti, iskrenom i redovnom dijalogu.

Darmanović je podsjetio da je ovo bila druga godina članstva Crne Gore u NATO, čime je, kako je kazao, država dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira.

„Crna Gora je konkretno doprinijela svim politikama NATO-a, od politike odvraćanja i odbrane do projektovanja stabilnosti van granica Alijanse“, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u prošloj godini nastavila sa jačanjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Ministar je dodao da su spoljnopolitičke aktivnosti Crne Gore ojačane sklapanjem više od 40 međunarodnih bilateralnih sporazuma koji su doprinijeli unaprjeđenju saradnje sa državama u različitim oblastima.

Odlazeći ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac kazao je da je uvjeren da će diplomatska misija, kao sredstvo mira, dijaloga i razvoja doprinijeti ostvarivanju prioriteta vanjske i unutrašnje politike.

„U tom procesu ćemo jačati politički dijalog i razvijati bilateralne odnose, pri čemu ćemo u cilju građenja stabilnih i naprednih odnosa u svijetu, uz dosljedno poštovanje načela klasične diplomatije, afirmisati međuzavisnost slobode i demokratije, ljudska prava i potrebu sveopšteg napretka“, rekao je Bingulac.

On je naglasio da novi izazovi zahtijevaju od svih da uz uzajamno poštovanje doprinose stabilizaciji i boljem životu građana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR