Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenka: Amfilohije jedina adresa za pregovore

Politika

Comments 0

Zenka: Amfilohije jedina adresa za pregovore

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Vlada se neće stavljati između Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, niti će uređivati njihove međusobne odnose nakon što bude riješeno pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori, koje tretira Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je u intervjuu Pobjedi poručio da bi svi koji budu nezadovoljni pravdu trebalo da potraže na sudu.

Komentarišući ulogu mitropolita Amfilohija tokom protesta koje je zbog Zakona pokušao da organizuje prosrpski politički blok Demokratski front koristeći crkvu za svoje ciljeve, od čega se prvi čovjek SPC u Crnoj Gori ogradio i poručio da će proteste organizovati isključivo crkva i da neće dozvoliti bilo kakvu politizaciju niti zloupotrebu, sa zahtjevom građanima koji dolaze na protestne molebane i litije da ne izazivaju nemire, Zenka je uvjeren da je kod mitropolita crnogorsko-primorskog prevladalo to što je on “ipak dijete Crne Gore”.

Podsjeća da je kada je došao na čelo Ministarstva njegov prvi zahtjev bio da se "nacrt ovog zakona povuče iz Venecijanske komisije i da još radimo na njemu".

"Uspostavili smo ponovo kontakte sa vjerskim zajednicama, s tim što smo sa SPC počeli razgovore malo kasnije u odnosu na ostale. Detaljno smo prošli svaki član zakona i jedino se na sastancima sa SPC pokazalo da sa njima neće biti pozitivnog ishoda. Nastavili smo, jer nam je ovaj zakon neophodan zbog ukupne društvene i kulturne emancipacije Cme Gore, ali i zbog toga što je tada važeći odavno zastario", rekao je Zenka.

Vlada, kako poručuje, neće pokleknuti ni pod kakvim pritiscima.

"Vlada je rekla da je spremna na dijalog i premijer je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija. Dok god molebani i litije protiču mirno, sve je u redu. To je njihovo apsolutno pravo da i na taj način jačaju pregovaračku poziciju, ali apsolutno neće uticati na promjenu odluka Vlade", rekao je Zenka.

Na pitanje sa kim će Vlada potpisati temeljni ugovor, s obzirom na to da SPC nije registrovana u Crnoj Gori, Zenka kaže da ih zakon ne obavezuje da se registruju.

"Može i da se konstatuje kroz Zakon takav njihov status ako oni to žele. Cilj Zakona nije bio da se miješa u unutrašnju organizaciju crkve. Poznato je da SPC teritorijalno pokriva više država. Cilj Zakona nije da se taj dio unutrašnje teritorijalne organizacije SPC, koji ulazi u granice Crne Gore mijenja, da se te eparhije registruju kao neka novina, nego jednostavno da bi imali status pravnog subjekta u odnosu država SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija – budimljansko-nikšćka i ostale eparhije", rekao je Zenka.

Komentarišući to što iz Patrijaršije, ali i zvanični Beograd burno reaguju zbog toga što Vlada na razgovor zove mitropolita Amfilohija, Zenka je rekao da je svima poznato da je "mitropolit Amfilohije ovdje prvi čovjek SPC".

"Ne bi trebalo Crnu Goru mnogo da tangira što negoduje i misli (Aleksandar) Vučić, što nije saglasan. Crnoj Gori treba da je bitno što misle predstavnici pravoslavnih Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori. Mitropolija crnogorsko-primorska ima određenu autonomiju u okviru SPC i ovdje je ona adresa za pregovare, što, uostalom, kaže i sam Amfilohije. I opozicija kojaje bila toliko grlata protiv ovog zakona pozvala je premijera Markovića na dan kada se o njemu raspravljalo u parlamentu, da se sastane sa mitropolitom Amfilohijem kao vrhovnim poglavarom Mitropolije u Crnoj Gori", rekao je Zenka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR