8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: CG neće dozvoliti proglašavanje zločinaca za patriote

Politika

Comments 0

Brajović: CG neće dozvoliti proglašavanje zločinaca za patriote

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora neće dozvoliti reviziju istorije, relativizaciju zločina i proglašavanje zločinaca za patriote - rekao je predsjednik Parlamenta Ivan Brajović tokom današnje konferencije skupštinskih Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Brajović je istakao čvrsto opredjeljenje i posvećenost Crne Gore očuvanju antifašizma i sjećanju na holokaust koji je istovremeno i sjećanje na sve antifašiste koji su dali život u borbi protiv tog zla.

''Holokaust kao najdrastičniji primjer ksenofobije i rasizma, trajna je opomena svim društvima da se moraju znati uzroci nastanka, kako se to zlo nikada više ne bi ponovilo. Jedan od najvažnijih načina jeste da o ovom trajnom ožiljku čovječanstva stalno govorimo. Buduće generacije moramo činiti budnim i uvijek opreznim, sa temeljnim znanjem i punom sviješću o dešavanjima koja su dovela do holokausta. U Crnoj Gori, buduće generacije treba da budu nastavljači najboljeg iz crnogorske istorije, da čuvaju sve vjere i nacije i svima njima poručuju da je naša država siguran dom''- naveo je Brajović.

Po prošlogodišnjem istraživanju Eurobarometra, kao i porukama koje smo čuli na Svjetskom forumu u Jerusalimu prije neki dan, Evropa se na žalost suočava sa povećanim antisemitizmom, dodao je on.

''Moram da kažem, a vjerujem da naši prijatelji iz jevrejske zajednice mogu  da potvrde, Crna Gora ne daje prilog takvom lošem trendu.

Crna Gora će nastaviti da daje doprinos razvoju crnogorskog društva koje nikada nije podržavalo nacionalističke ispade, već jasno identifikuje i  otvoreno  se suprotstavlja svim oblicima šovinizma i ispoljavanja netrpeljivosti''- kazao je Brajović.

Takva državna politika, koja baštini ono najbolje iz crnogorske tradicije, čini da sa ponosom pripadamo državi koja može biti primjer saglasja nacija, vjera i kultura i u kojoj svi uživaju jednaka prava, slobode, ali i obaveze, dodao je.

Kako je rekao predsjednik Skupštine, u Crnoj Gori postoji građanska samosvijest o potrebi poštovanja načela tolerancije, mira i suživota. Zato su građani Crne Gore, kao i građani drugih država u Crnoj Gori, njihova imovina, tradicija i obilježja sigurni i zaštićeni. 

''Naš region se nagledao hučkaških poziva pod opravdanjem zaštite nacionalnih ili vjerskih interesa. Znamo njihove tragične posljedice. A svjedočanstva uoči Drugog svjetskog rata govore da je model i tada bio isti: zlo se približava gotovo neprimijetno, na prvi pogled je bezazleno i banalno. Kako tada, tako i danas, poruke mržnje nalaze svoj put i nalaze svoj medij. Naš zadatak je da poruke dobra, tolerancije, razumijevanja i strpljenja nadjačaju i da uvijek budu dominantan diskurs našeg društva''- kazao je Brajović.

Crna Gora posvećeno njeguje vrijednosti antifašizma, a kako je dodao, u ovim danima te vrijednosti se ogledaju u odlučnosti države da sačuva one postulate koji život u Crnoj Gori čine bezbijednim za sve građane, njihova ljudska prava i zadovoljavanje potreba u modernoj demokratskoj državi 21. vijeka.

''Neka Dan sjećanja na žrtve holokausta bude podsjetnik i na sve antifašiste koji su svoje živote položili za slobodu svoje i drugih država od nacističkog zla. Zarad tih žrtava i duga prema njima, Crna Gora neće dozvoliti da se revidiraju istorijske činjenice, da se relativizuju zločini, niti će kolaboracioniste proglašavati patriotama''- poručio je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR