Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković pozvao Amfilohija na dijalog: Vrijeme da se još snažnije posvetimo slozi

| Postavio/la: Marija Mitrović

Marković pozvao Amfilohija na dijalog: Vrijeme da se još snažnije posvetimo slozi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković uputio je mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohiju (Radoviću) poziv na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica navodeći da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

„Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podijelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore. To istovremeno znači da je i vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena“ – navodi se u pismu predsjednika Vlade.

PV @DuskoMarkovicCG uputio Mitropolitu Amfilohiju poziv na dijalog: Vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena. pic.twitter.com/XnqHw0zmAc

— Vlada Crne Gore (@VladaCG) January 28, 2020

Premijer Duško Marković u pismu navodi da Zakon treba posmatrati kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli i kao propis koji je usaglašen sa savremenim evropskim standardima, i koji je kao takav zadobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, čije je preporuke Vlada uvažila ugradivši ih u zakonski tekst.

„Ali u ovom trenutku još važnije je da je Vlada spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem. Ka tom kompleksnom i zahtjevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge“ – stoji u pismu predsjednika Vlade.

Premijer navodi u pismu mitropolitu Amfilohiju je Vlada spremna da otpočne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

„Istovremeno, dozvolite da iskažemo spremnost da još jednom zajednički sagledamo najbolja rješenja za primjenu čl. 62-64 Zakona, te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene. Uvjereni smo da je ovo nužna etapa koja nas dijeli od konačnog cilja, a to je izgradnja povjerenja i odnosa međusobnog poštovanja, te uvažavanja države od strane pravoslavne crkve, a u korist zajedništva svih pravoslavnih vjernika“ – navodi se u pismu predsjednika Vlade Duška Markovića upućenom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohiju (Radoviću).

Komentari

andro,

Markovic nemoze pokleknuti i da oce,dok je Milovog ,,ODLUCNI SMO DA SE ZAKON INPLEMENTIRA,,.A osim toga,to bi bilo samoubistvo DPS-a.Na izborima nebi preso cenzus...Eto tako.

Misko,

Ovo je dobar potez Vlade i pokazatelj dobre volje objasnjenja i razumijevanje novog zakona o slobodi vjeroispovjesti posebno cl.62-64,ako neko misli sto drugo varate se u potpunosti,zakon je na snazi i sprovodi se u potpunosti,eto toliko!

Labud Dabanović,

Ne mogu ih razlikovat.Je li Maeković u mantiju otrcana srpstva Srbije ili Amfilohije pop otrcana srpstva Srbije u odijelo gospodina?????

Mbe,

Crkva je Pobijedia..Markovic je pokleka ?

Pobjeda,

Velika pobjeda crkve i naroda da sacuvaju svetinje bravo slabo su se prebrojali bili?

Crnogorski Betoven,

Oni ovo tumače kao slabost i strah. Nikada neće odustati od svojih temeljnih ciljeva. Sa te tačke gledišta ovaj potez je promašaj. Nadam se da je to neki manevar ili politika, a ne popuštanje.

Prevara,

To su trikovi vlade i dijalog ce biti slazemo se samo kako vlada kaze.Budite oprezni ko bude pregovarao sa vladom morate imati tvrd stav jedino tada popustaju jer im gori pod nogama.

momcilo,

bravo markovicu, vrijeme je da se stane na kraj ovom ludilu... samo dijalog i dogovor rjesava sve

Ostavi komentar

0/300