Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čavušoglu: Crna Gora važna za mir i stabilnost

Politika

Comments 0

Čavušoglu: Crna Gora važna za mir i stabilnost

Izvor: Mina

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Crna Gora veoma je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, navodeći da vjeruje da će Crna Gora u najkraćem roku postati punopravna članica Evropske unije (EU).

Čavušoglu i ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović potpisali su sporazume o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodice članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Čavušoglu je kazao da je Crna Gora jako važna država za region i Evropu, iako je geografski mala zemlja.

“Crna Gora jako je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope”, istakao je on na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma.

Čavušoglu je kazao da je Turska podržala članstvo Crne Gore u NATO i da je u potpunosti podržava na putu ka članstvu u EU.

“Vjerujemo da će, u slučaju da ne bude nekih drugih političkih prepreka, Crna Gora u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica EU i u tome je u potpunosti podržavamo”, naglasio je on.

Čavušoglu je rekao da žele da i u oblasti konzularnih usluga dodatno unaprijede odnose sa Crnom Gorom i da će se potruditi da te usluge pružaju na najbolji mogući način.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije države na zavidnom su nivou i Turska je odlučna da sa Crnom Gorom dodatno unaprijedi odnose u svim oblastima.

“Danas smo izrazili želju da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u najskorijem mogućem roku posjeti Crnu Goru”, dodao je Čavušoglu.

Darmanović je kazao da sadržajnu saradnju Crne Gore i Turske potvrđuje i današnje potpisivanje sporazuma o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima u zemljama u kojima Crna Gora nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.

Kako je naveo, on i Čavušoglu saglasili su se da je, uprkos brojnim izazovima, važno očuvati mir i stabilnost u regionima.

“Nakon moje prošlogodišnje posjete Turskoj dolazak Čavošoglua u Podgoricu je nastavak intenzivnog političkog dijaloga i potvrda tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje”, naveo je Darmanović.

Kako je kazao, odnose Crne Gore i Turske, koji su osnaženi savezništvom u NATO, karakteriše intenzivna ekonomska saradnja, povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija.

Darmanović je dodao da su poznate turske kompanije prepoznale privredne potencijale Crne Gore.

Kako je naveo, postoje brojni potencijali za intenziviranje saradnje u domenima trgovine, preduzetništva, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, kulture.

“Tome će svakako doprinijeti kvalitetna ugovorna baza između dvije države koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekata od obostranog interesa“, zaključio je Darmanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR